Брюксел разследва данъчни облаги, предлагани на мултинационални компании


Европейската комисия обяви, че не е предубедена към американските компании, след като Вашингтон критикува остро нашумелите разследвания на благодатните данъчни режими, предоставени на мултинационални корпорации от няколко страни членки.

Брюксел разследва дали тези данъчни облаги, предлагани на компании, сред които технологичния гигант "Епъл", сайта за търговия "Амазон" и веригата за бързо хранене McDonald's, представляват незаконна държавна помощ, осигуряваща нелоялно предимство на тези американски дружества.
Европейската комисия посочва, че според правилата в ЕС националните данъчни власти не могат да предоставят на избрани компании данъчни облекчения, каквито не са достъпни за други, заяви говорителят на комисията Александър Винтерщайн.Той обясни, че ако се осигуряват незаконни облаги, то съответните страни членки трябва да възстановят нелоялното предимство.
Американското министерство на финансите заяви без подробности, че "продължава да обмисля потенциални отговори, ако комисията продължи сегашния си курс".

Започва предлагането на проекти за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Министерството на образованието вече публикува насоките за кандидатстване, които ще се приемат до януари следващата година. Бюджетът за центрове за върхови постижения е 200 млн. лв., а за изграждане и развитие на центрове за компетентност - 150 млн. лв. В следващите години се предвижда у нас да бъдат изградени четири нови комплекса - центрове за върхови постижения, насочени към фундаменталните научни изследвания. В тях трябва да работят повече от 70 нови изследователи по над 40 съвместни проекти. Ще има и осем новопостроени инфраструктурни центрове за компетентност, фокусирани върху приложни научни резултати. В тях ще работят над 100 нови изследователи в повече от 110 научни съвместни изследователски проекти между центровете и бизнеса.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!