Призиви за общоевропейска армия на срещата на германския канцлер с лидерите от Вишеградската група



Призиви за създаването на обща европейска армия, която да засили сигурността в Евросъюза предшестваха срещата във Варшава на германския канцлер Ангела Меркел с лидерите на страните от Вишеградската група.

Трябва да дадем приоритет на сигурността, така че нека изградим обща европейска армия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, който е отявлен противник на плановете на Евросъюза за квотно разпределение на мигрантите.

Виктор Орбан обяви плановете си да построи ограда по южната си граница със Сърбия, която да спре евентуална бъдеща мигрантска вълна по балканския маршрут. На 2 октомври в Унгария е насрочен референдум срещу плановете на Европейския съюз за квотно разпределение на мигрантите.  

По оценка на Франс прес, германският канцлер Ангела Меркел се е задоволила с общи формулировки по въпроса за сигурността, но е изглеждала съгласна с казаното от Орбан.

Според премиера на Чехия Бохуслав Соботка, създаването на обща европейска армия няма да е лесно. Според него обаче, разговорите по темата трябва да започнат.

В навечерието на срещата във Варшава полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски даде интервю за ДПА, в което определи като "принудително преселение" идеята на Брюксел и Берлин за квотно разпределение на митрантите.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!