Еврорадиоигри: Европейска награда за български природозащитен проект

Европейската комисия отличи българския природозащитен проект „За Балкана и хората“ с наградата „Натура 2000“ в категорията социално икономически ползи. Пълното заглавие на проекта е „Да свържем опазването на природата с развитието на селските региони“. Той се изпълнява в девет зони от мрежата „Натура 2000“ в Западна и Централна Стара планина, където земеделските стопани и малките предприятия са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на природните ресурси. Проектът е финансиран от швейцарска програма, която включва няколко швейцарски организации, както и от WWF, българска природозащитна организация – партньор в проекта. Участници от Швейцария са: „Пронатура“, „Бърдлайф Швейцария“, фондация „Сейко“ и мрежи за обмен и устойчиво развитие. От българска страна участват фондация „Биоразнообразие“, фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, Асоциацията на парковете в България и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. На церемонията по награждаването на проекта „За Балкана и хората“ Джеръми Уейтс, генерален секретар на Европейското бюро по околна среда, заяви: „Беше много труден избор, подобно на другите категории и тук имахме изключителни кандидати. Старопланинската верига е едно от най-красивите кътчета на природата, но се сблъсква със сериозни икономически трудности, с обезлюдяване на целия район. И този тип проект показва как едновременно могат да се печелят пари и да се опазва природата. Затова смятаме, че това е много заслужен победител.“
Райна Попова, ръководител на проекта „За Балкана и хората“ във WWF, подчертава новите възможности за местното население в едно от направленията му – плащания за екосистемни услуги и развитие на алтернативни дейности в селските региони. Проектът тече от 2012-та година. Досега са осъществени няколко схеми за плащания на екосистемни услуги. Това означава, че бизнесът е ангажиран в природозащитна дейност. Например в Трявна много често има недостиг на вода поради незаконните сечи в парка. Ето защо няколко фирми с общи усилия са създали фонд за набиране на средства за залесяване с местни дървесни видове, създаване на гора във водохранните зони на парка. Вече са залесени четири декара, а следващата година площта ще бъде увеличена.
В село Превала, община Чипровци, Мая Ангелова и Марияна Живкова от горските плодове в района и от местен сорт сливи варят сладка по стари рецепти. В магазина, който са отворили с помощта на проекта „За Балкана и хората“, те предлагат също мед, кисело мляко, сирене, кашкавал, вино – произведени от други техни колеги в района пак на принципа на щадящото отношение към естествената природа. Базата им е вече оборудвана с хладилник и помещения за съхранение на продукцията. До края на 2016-та година двете съдружнички предвиждат също отварянето на малка фурна за хляб с квас и демонстрационна кухня за местни тестени изделия. Проектът е сближил Мая Ангелова и Марияна Живкова и те вече са и приятелки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!