ЕП започва усилена работа по определянето на бюджета на ЕС за следващата година


Краят на всяка лятна почивка за Парламента дава начало на усилената работа по определянето на бюджета на ЕС за следващата година. Още тази седмица 11 парламентарни комисии ще гласуват становищата си по финансовия план за 2017 г. Пленарният вот ще се проведе в края на октомври. На следващ етап бюджетната комисия на ЕП ще изготви обща позиция за разглеждане и гласуване от целия Парламент в пленарна зала.

Първоначалното предложение за това как да изглежда бюджетът на ЕС идва от Европейската комисия. След това окончателното разпределение на средствата се договаря между Парламента и представителите на страните-членки в Съвета на ЕС.

Съветът обикновено предлага по-малък бюджет от това, за което настояват депутатите в ЕП. Затова след пленарния вот през октомври двете институции се опитват да постигнат компромис в рамките на т.нар. помирителна процедура. Преговорите продължават най-много 21 дни и след това в края на ноември депутатите гласуват по постигнатото споразумение.

През пролетта Парламентът посочи, че основни приоритети в бюджета трябва да останат преодоляването на кризата с мигрантите и икономическото възстановяване.


Военноморската мисия на ЕС срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия "Операция София" планира да обучава либийската брегова охрана и военните, за да допринесе за прилагането на оръжейното ембарго на ООН край бреговете на Либия. Мисията носи името на едно от децата сред спасените общо 25 000 души. "Операция София" се състои от 1200 служители на бреговата охрана и военнослужещи от 24 страни членки.

От октомври 2015 година в международни води са задържани 87 трафиканти. "Операция София" бе стартирана, след като Европейският съвет реши да пристъпи към военноморска операция на ЕС, насочена към разрушаване на бизнесмодела на трафикантите на хора в южната централна част на Средиземно море.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!