Жители на Враца се опасяват, че европейските регулации може направят някои интернет приложения платени



Изясняването на правилата, по които действат онлайн услуги като Skype и What’sApp е една от мерките на ЕК за развитие на единен цифров пазар в съюза. Според чуждестранни издания, новите регламенти за телекомукационния сектор ще бъдат обявени през септември. Платформите Skype и What’sApp на гигантите Microsoft Facebook са услуги за доставка на медийно съдържание без намесата на оператора. Към момента за тези услуги няма строго дефинирани правила и те не попадат под регламентите за работа на традиционните телекоми.

Намерението е да се затегне регулацията, така че интернет приложенията да се придържат към разпоредбите за сигурност и поверителност, изисквани от евросъюза. Очаква се новите правила да регламентират, не само как компаниите изпълняват исканията на службите за сигурност, но и как могат да печелят чрез използване на данни за потребителите. 

Ползвателите на интернет приложения от Враца са на различно мнение за регулациите в тази област.   Някои от тях са категорично против затягането на контрола, защото това е навлизане в личното им пространство и опит за следене. За други, компаниите които подържат тези услуги събират голямо количество данни за потребителите си и и затова дейността им трябва да се регулира от институциите. Според тях, така ще се предотврати злоупотреба от страна на доставчиците на тези услуги. Анкетираните са единодушни, че от гледна точка на сигурността е необходимо да се осигури възможност за контрол на интернет комуникациите.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!