Габровци смятат, че страната ни е уязвима за мигрантски натиск като граница на ЕС


Кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение ще бъде основна тема на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, която предстои да се проведе на 16 септември в Братислава. Преди дни министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха подготовката за форума. След телефонния разговор между двамата стана ясно, че при дискусиите в словашката столица Туск ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС предотвратява разрастването на мигрантската криза. Той е предложил на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансов, човешки и технически ресурси.

В анкетата граждани посочват, че българската държава като външна граница на ЕС е най-уязвима и затова трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин. Някои изразяват мнение, че на България и липсва опит да се справи в сегашната сложна ситуация и трябва да получи „компетентна подкрепа“. Според други страната ни има нужда от финансов ресурс за физическа охрана на границата.

България трябва да постави проблема по-остро и категорично и да поиска сигурност, разсъждава участник в анкетата, като споделя наблюденията си, че ЕС не показва адекватно отношение към проблемите.
Въпросът с мигрантите се преекспонира, коментира друг анкетиран гражданин, който счита, че България няма да има тежък проблем, тъй като Турция държи на икономическите си отношения с ЕС и няма да допусне напрежение по границата. Преценката му е, че границата ни с Турция се охранява добре, но на България не и достига човешки ресурс, необходими са също и по-добри технически средства за наблюдение.  


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!