Могерини очерта направленията на плана си за изграждане на Европейска отбрана


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Федерика Могерини очерта  четирите направления на изготвения от нея план за изграждане на Европейска отбрана.
 В интервю за италианския вестник  "Република"  тя заяви, че на първо място са бойните групи. Това са европейски части за бърза намеса. Съществуват от години, но никога не са били използвани в полеви условия. Можем и трябва да решим да ги превърнем в инструмент, който да бъде използван, където и когато има необходимост от европейска намеса, обясни Могерини. Тя смята, че трябва да се прилага член 44 от Договора, който предвижда да бъде възложена на малка група страни задачата да предприемат военни действия от името и по поръчение на целия ЕС. Този член също не е бил никога задействан. Трето, да се създаде Обединен генерален щаб в Брюксел, който да ръководи всички военни и граждански операции - както протичащите в момента, така и бъдещите. Това би могло да се окаже ядрото, около което да се гради бъдещата обща отбранителна структура. Според Федерика Могерини трябва да бъдат определени  ресурсите за бъдещите разходи, необходими в сферата на отбраната,".  Първият срок за отчет може да бъде през март догодина, когато ще отпразнуваме 60-годишнината от подписването на Договора от Рим, предлага тя. Проектът за създаване на Европейска отбранителна общност датира от 1954 година. Бойните групи на ЕС са 13 и организационно са сведени в полкове с личен състав до 1500 души за изпълнение на мисии за бързо реагиране. Те достигнаха ниво на оперативна готовност към 1 януари 2007 година, но досега не са изпълнявали мисии поради липса на единодушие при вземане на политически решения

Европейската комисия подкрепи инициативата на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Илияна Йотова за допълнителни средства от еврофондовете за планинските региони на Европа.  Йотова състави доклад за проблемите и възможностите на планините, който бе приет с огромно мнозинство в пленарната зала на Европейския парламент. Дори крайнодесни групи, гласуващи против европейските политики по устав, подкрепиха инициативата на българския евродепутат. ЕК подкрепи предложените възможности за целево финансиране за борба с обезлюдяването на планинските региони, както и опазването на околната среда и техните природни богатства.

Комисията признава посочената в доклада нужда от допълнително финансиране за малките и средни предприятия за компенсиране на неблагоприятните условия, свързани с трудния достъп, липсата на инфраструктура и обезлюдяване. Особено внимание се обръща на местностите, поразени от природни бедствия и уязвими от промяната на климата.
   
Комисията ще направи допитване към държавите членки до каква степен се възползват от европейските средства в планините и какви са вижданията им за тяхното развитие.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!