Димитър Гърдев: Водещ в българската политика трябва да бъде интересът на страната


Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност, коментира идеята за споразумение на Европейския съюз с трети държави, за да могат да бъдат връщани бежанците.

Големият проблем е, че правителствата не контролират своите територии. Така е Афганистан. Същото е в Ирак. Държавата е разделена и реално там имаме три армии. 

Същата е ситуацията в Либия. Ситуацията в Тунис също е неконтролируема от централната власт. Британският спецназ влезе там, за да овладее обстановката след атентатите по туристически обекти, обясни Гърдев.

Вторият момент е, че Алжир и Египет са под военно управление. Всяко подписване с такова правителство ги легитирмира. Трябва да има сили на терена. Европа няма такива сили. Фронтекс е гранична служба. Освен това САЩ настояват да останат водеща военна сила в Европа, отбеляза Гърдев. 

България трябва да бъде подготвена. Когато се организират такива европейски сили, Турция не е член на ЕС, но е член на НАТО. Имаме възможност да обсъждаме и проблемите, и ползите. Но при съзздаване на европейски сили Турция е изключена. Армията дублира НАТО и това също е важен въпрос. България трябва да има позиция.

Всичко зависи от формата на тази структура. Не можем да бъдем скептични към нещо, което ни помага.

Американският посланик също заяви, че България трябва да води своята политика.

Тя минава през много съюзи, но нашият интерес трябва да бъде водещ - какви ще са ползите за нас, задълженията, дали това ще ни помага и ще ни спира, подчерта Димитър Гърдев.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!