Евросправочник на слушателя: Инвестициите в естествената природа имат голяма възвръщаемост

Поддържането на екологичната мрежа НАТУРА 2000 за една година струва 6 милиарда евро. А услугите, благата, които естествената природа ни дава, се оценяват между 200 милиарда евро и 300 милиарда евро. Информация на Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Юрген Мюлер беше в България за участие във форум под надслов „Бизнес и биоразнообразие – възможностите в НАТУРА 2000“. Мисля, че във всяка страна в рамките на Европа са постигнати подобни резултатите. Разбира се, всеки проект си има свои финансови измерения, но това, което виждаме е, че парите, похарчени за опазване на естествената природа, имат многократно по-голяма възвращаемост за обществото като цяло. Ето защо инвестирането в естествената природа е толкова разумно решение, не само за опазването й, но и за получаване на икономическа полза – казва още в интервюто Юрген Мюлер. Според него малките и средни предприятия имат значителна роля за запазване на биоразнообразието. Те са ангажирани в проекти с такава цел, но в същото време извличат ползи за себе си. Стремежът е да се правят интегрирани проекти, в които всички страни работят заедно – национални и местни структури, екоорганизации, фермери, лесовъди.
Българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ изигра много ценна роля в България в райони, където местните хора могат да се възползват от ресурсите на естествената природа и да си осигурят работа.
В Белгия единият от примерите е предпазване от наводнения, проект, в който те се опитаха да възстановят естествения вид и хабитати на района около една река. И сега природата сама се справя с обилните валежи, така по естествен път се предотвратяват наводненията в този край. Ето тук виждаме как, инвестирайки малка сума за възстановяването на естествената природа, хората предотвратяват година след година наводнения, които нанасяха големи икономически щети – казва Юрген Мюлер.
Имаме примера и на испански фермери, които възстановиха популацията на водните птици и други водолюбиви видове и отглеждат ориз. Те печелят от оглеждането на ориза и помагат на водолюбивите видове. Най-трудното след усвояването на средствата е проектът да се превърне в устойчив, което означава дори и след свършването на парите проектът да продължи. Аз чух много обнадеждаващи изявления, че хората достигат до нива, които им позволяват да продължават сами идеята си, работата си, без да зависят до края от друго финансиране. Разбира се, за регистрираните селскостопански производители и занапред ще има субсидии, благодарение на които да опазват естествената природа – заключава Юрген Мюлер.
Мирослав Калугеров, директор на Националната служба за защита на природата при Министерството на околната среда и водите, представя и мерки, които осигуряват финансиране за опазване на естествената пророда и в същото време подпомагане на малки и средни предприятия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!