Депутати от Европейския парламент участват в Конференцията на ООН за климата в Маракеш, Мароко

| обновено на 17.11.16 в 16:00

Една от темите в "Евранет плюс" на Радио Благоевград е Конференцията на ООН за климата, която се провежда в Маракеш, Мароко. От 14 до 19 ноември в нея участват депутати от Европейския парламент. Лидери от целия свят преговарят за стъпките по реализация на сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за климата. То влезе в сила през ноември, след като на 4 октомври евродепутатите гласуваха в подкрепа на ратифицирането му от страна на ЕС. Сега акцентът пада върху създаването на условия за реализирането на целите в него за овладяване на глобалното затопляне.

Споразумението от Париж определя глобален план за действия срещу измененията в климата и поставя за задача ограничаването на ръста на световната температура до далеч под 2°C. То бе договорено от 195 страни в рамките на конференцията за климата в Париж  в края на 2015 г.

Благодарение на ратификацията от страна на ЕС споразумението влезе в сила навреме за следващата годишна конференция за климата, която се провежда от 7 до 18 ноември в Маракеш, Мароко.

Конференция поставя на преден план необходимите стъпки за осъществяване на приоритетите в Споразумението от Париж - например, в области като прозрачност на плановете на отделните страни, трансфер на технологии, изграждане на капацитет и преодоляване на щетите. Делегация на Европейския парламент участва на срещата в Маракеш от 14 до 19 ноември.

Според изследване на Европейския парламент от април 2016 г. две трети от европейските граждани биха искали да видят по-силен ангажимент на ЕС за защита на околната среда. Измененията в климата са едно от най-големите предизвикателства на нашето време и остават в центъра на вниманието на Европейския парламент, който работи по приемането на законодателство в областта и насърчава разработването на дългосрочна политика за климата на европейско и международно ниво.

Цялото предаване "Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!