Евросправочник на слушателя: Проблеми и дискусии около многогодишната финансова рамка на Европейския съюз

Готови сме да започнем обсъжданията със Съвета веднага и имаме желание да постигнем споразумение за добре функциониращ бюджет за оставащите четири години от текущата многогодишна финансова рамка (МФР), обяви евродепутатът Ян Олбрихт, съдокладчик по средносрочния преглед на МФР.
Средносрочните задачи на Плана на Многогодишната финансова рамка са структурирани така: да се осигурят необходимите фондове за осигуряване на растеж, работни места и конкурентоспособност, да се работи за справяне с младежката безработица, миграцията и бежанската криза, да се осигури вътрешна сигурност в Европейския съюз и да се бори с тероризма.
Планът трябва и да предотвратява бъдещи разплащателни кризи в бюджета на ЕС и да осигури гъвкавостта на бюджета на Европейския съюз, който все още се обсъжда в комисиите. По време на дискусиите специално внимание беше обърнато и на лошата ефективност на европейските фондове, както обясни евродепутатът Жозе Мануел Фернандес, говорител на Групата на ЕНП в комисията по бюджет. Докато регионите и местните власти, младите хора и икономиката очакват необходимите средства, те понякога въобще не стигат до техните страни, добави Фернандес. Чуйте позицията на евродепутата Андрей Новаков – член на Бюджетната комисия на Европарламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!