Шотландия ще се опита да запази мястото си на единния европейски пазар след Брексита


Шотландия ще се опита да запази мястото си на единния европейски пазар след като Обединеното кралство напусне Евросъюза. Министърът, който отговаря по въпросите за Брексита -  Майкъл Ръсел, заяви, че само най-мекият вариант на отделянето би работил за Единбург, в противен случай той отново ще трябва да свика референдум за независимост.  Според него е много важно Обединеното кралство да признае нуждата от диференцирано решение за Шотландия. По думите на Ръсел, писмото за активиране на член 50 от Лисабонския договор за напускане на Евросъюза трябва да съдържа ангажименти за договаряне на специални условия за шотландците. В него също така трябва да бъдат засегнати и притесненията на Северна Ирландия относно бъдещото затваряне на границата с Дъблин.

Няколко държави от НАТО и Евросъюза планират да създадат център в Хелзинки за борба с хибридната война. Финландският заместник държавен секретар Йори Арвонен заяви, че страната е обсъждала въпроса за центъра със Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Швеция и балтийските страни. В обсъжданията са били включени и представители на Европейския съюз  и НАТО. Според Арвонен някои от държавите все още трябва да потвърдят участието си, но идеята е събрала достатъчно подкрепа, за да бъде задвижена.

Европейският съюз ще поиска от чуждите банки да увеличат капитала и ликвдидността си, за да намалят риска от прилагането на спасителни планове, пише "Уолстрийт Джърнъл". Според официален представител новите правила ще засегнат големите финансови институции с активи от най-малко 30 милиарда евро, разпределени в две и повече европейски държави. Регулациите ще бъдат предложени по-късно тази седмица, а целта е опростяване на процедурите при възникване на проблеми в банките и гаранции, че европейските правителства няма да поемат основната тежест, когато това се случи. Правилата ще засегнат някои от големите американски финансови институции и такива извън Евросъюза, които ще трябва да се преструктурират, така че целият им капитал да не се намира извън общността. Подобни регулации бяха въведени и в Съединени щати и според критиците им те пречат на ефективното движение на капиталите. Защитниците им обаче смятат, че дават отговор на основателни притеснения след финансовата криза през 2008 година, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!