Обзор на европейските събития за месец ноември

Снимка: БГНЕС

Решенията за подобряване на сигурността на Стария континент и консенсусът по бюджета на ЕС са сред водещите новини през ноември. Еврокомисията излезе с предложение за допълнителни гранични проверки за чужденците, които имат право да пътуват до ЕСбез визи. Предвижда се те да заявяват предварително намерението си за пътуване в сайт или чрез електронно приложение. Комисията предлага да се създаде система за информация за пътуванията - ETIAS, за да бъдат засилени проверките за сигурност на тези пътници."Целта е да се защитават границите и да можем да засечем онези, които представляват риск за сигурността", каза зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс.

"Това ще стане като направим връзка между информационните системи, за да знаем предварително кой се опитва да пресече морските, сухопътните и въздушните граници. Системата ЕТИАС ще свърже всички действащи системи - Интерпол, Европол и Евродак. Тази система е добра за гражданите и за държавите-членки. Едновременно с това, бъдещата ETIAS ще бъде лесна за ползване, бърза, евтина и ефективна. За 95% от кандидатите ще са необходими няколко минути, за да имат свобода да пътуват към Европа".

Комисарят по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че системата ETIAS представлява свързващ елемент с политиките в областта на миграцията и сигурността. Гражданите на държави с либерализиран визов режим пак ще пътуват без виза, но ще трябва да получат разрешение, преди да се отправят за Шенгенското пространство. А пътниците ще получават предварително сигурен знак за влизане в Шенген, което ще доведе до намаляване на броя на отказите за влизане. Издаденото разрешение ще важи за 5 години и ще струва 5 евро.

В началото на месецаСъветът на ЕС прие решение, с което се удължават с още 3 месеца проверките по вътрешните граници на Шенген. Пет държави от Шенген запазват правото да продължат проверките - Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия.

Евродепутатите пък настояха за засилено сътрудничество в областта на отбраната  в приета на 22 ноември резолюция. Докладчикът Урмас Пает от Алианса на либералите и демократите подчерта, че "е настанал моментът да работим за Европейски съюз в областта на отбраната".

Сред препоръките са отделяне на 2 процента от БВП за отбрана, установяване на многонационални сили, създаването на оперативен щаб на ЕС, който да планира и командва операции по управление на кризисни ситуации, и възможност на ЕС да действа там, където НАТО не желае.

И още важните новини от изтичащия месец - правителствата от ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение по общностния бюджет за 2017 година, проправяйки път за разходи от 134,5 милиарда евро догодина. Бюджетът предвижда и средства за допълнителни мерки за сигурност по външните граници.

Ден по-рано еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси предупреди, че бюджетите на осем страни за 2017 година съдържат прекомерен бюджетен дефицит. Според Брюксел представените бюджети от Италия, Испания, Португалия, Белгия, Финландия, Словения, Кипър и Литва - могат да доведат до значително отклонение от поставените им цели.

За 2017 г. Комисията прогнозира още растеж от 1,5 % за Еврозоната и 1,6 % за ЕС въпреки пречките за растежа и отслабването на благоприятните фактори.

През ноември се състояха първите срещи между британския министър, отговарящ за излизането на страната от ЕС Дейвид Дейвис и главния преговарящ на ЕК за Брекзита Мишел Барние, както и с Ги Верхофстат, натоварен да преговаря от името на Европарламента. Барние подчерта, че преговорите по Брекзита ще започнат едва когато Великобритания активира процедурата по излизането си от съюза. "Постигнахме съгласие за необходимостта да започнем процеса възможно най-рано и да го приключим преди следващите избори за Европарламент", планирани за май или юни 2019 г., каза Верхофстат.

Евродепутатите поискаха още временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Те добавят, че ще преразгледат своята позиция, веднага щом непропорционалните репресивни мерки, предприети по време на извънредната ситуация в страната, бъдат отменени.

И новина, която дойде в четвъртък от Европарламента - председателят Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат. Той уточни, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!