Според последните данни на Евробарометър броят на пушачите в България намалява с два пункта

| обновено на 04.12.16 в 11:23
Снимка: БГНЕС


26 процента от европейците пушат, а в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 59 на сто от тези, които пушат, са се опитвали да спрат тютюнопушенето, като 20 процента от тях са успели.

През изминалите години се проведоха няколко европейски кампании, които целят облекчаването на бремето, което представлява потреблението на тютюневи изделия в Европа, а тези дни три предавания на програма "Хоризонт" получиха награди за борба с тютюнопушенето - това са  "Нещо повече", "Нощен Хоризонт" и рубриката "Минути за здраве" на предаването "Закуска на тревата". Те бяха отличени за приноса им в борбата срещу тютюнопушенето и отразяването на кампанията за профилактика на белодробните заболявания. 

Пулмологът д-р София Ангелова, която представи наскоро нова книга, която да помогне за отказване от тютюнопушенето, коментира най-новите данни на европейската статистика, свързани с пушачите и пушенето в България:
Според последните данни на Евробарометър ние сме тръгнали надолу, което е оптимистично - тоест намалили сме броя на пушачите с два пункта. И искрено се надяваме, че ще продължим по този начин, отбеляза София Ангелова, допълвайки, че за радост пушенето вече не е модерно за все повече от младите хора и у нас.  Повече по темата може да научите от интервюто с д-р София Ангелова. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!