Русия и Украйна са на път да се споразумеят за газовите доставки

Русия и Украйна са на път да се споразумеят за газовите доставки за Киев, но това не гарантира надежден транзит на руския газ до европейските потребители тази зима. Такива са изводите от изявленията, направени след вчерашната среща между енергийните министри на двете страни в Брюксел. Посредник в преговорите бе Европейската комисия, която осигури безпроблемните доставки в предишните две зими. Заместник-председателят на комисията Марош Шефчович подчерта, че 5-часовите преговори са били ползотворни:

Много близко сме до цялостно споразумение. Има ясно изразено желание както за закупуване, така и за продажба на газа. Не можахме обаче да изчистим всички юридически изисквания за споразумението. Затова решихме да продължим дискусиите на всички нива, за да намерим необходимите решения.

Руско-украинските спорове за цената на синьото гориво бяха в основата на прекъсванията на доставките за европейците през 2006-та и 2009 година, от които пострада и България. Заради разногласията си по съществуващите конткракти пък двете страни се съдят с насрещни искове за 30 милиарда долара. Руския министър на енергетиката Александър Новак заяви:

Този път нямаме разногласия за цената, защото и украинската и руската страна потвърждават, че цената, която се формира за текущото тримесечие и специално за декември по договорната формула, е абсолютно конкурентоспособна.

Според Новак Украйна, която от година разчита само на реверсивни доставки от западните си съседи, вече е готова да купува директно от Русия, за да попълни хранилищата си в идните месеци:

Украйна изрази готовност да купи от 1,5 до 4 милиарда кубически метра газ през зимния период, за да осигури надеждно снабдяване за украинските и сигурен транзит за европейските потребители.

Съобщенията на украинските медии след съвещанието в Брюксел бяха на обратния полюс: според тях договорености не са били постигнати, а трудните преговори между компаниите „Газпром“ и „Нафтогаз“ за условията за заплащане тепърва предстоят.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!