Евросправочник на слушателя: Нов механизъм за суспендиране на визите в Европейския съюз

Европейската комисия по граждански права, правосъдие и вътрешни работи гласува миналата седмица преразглеждане на механизма за суспендиране за безвизовото пътуване, което Евросъюзът има с трети страни.
Според новите предложения, визите могат да бъдат въведени отново за страна извън Европейския съюз в няколко случая: значително увеличение на броя на гражданите на тази страна, на които е отказано влизане в съюза или пребивават на територията на ЕС в нарушение на правилата; значително увеличение на неоснователните молби за убежище и лошо сътрудничество в случаите на реадмисия. Визите могат да бъдат върнати, ако са застрашени общественият ред или вътрешната сигурност на държавата и такива заплахи са свързани с граждани на засегнатата трета страна.
Новите правила при безвизовите пътувания са по повод наплива на хора от т. нар. трети страни, които искат на всяка цена да се доберат и живеят в страни от ЕС – не всички от тях имат достатъчно причини за това, бе мотивът на вносителите.
Говорителят на групата на Европейската народна партия по въпроса – евродепутатът Агустин Диаз де Мера каза: Договорените промени осигуряват гъвкавост в случаите, когато трябва бързо да бъде активиран механизма за суспендиране на безвизовия режим.
Споразумението ще улесни незабавното разглеждане на предложенията за визова либерализация за Грузия и Украйна
, за което настояваше отдавна българския евродепутат Мария Габриел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!