Швейцария одобри закон за предимство на местните работници на пазара на труда в страната


Швейцария одобри закон, който позволява на местните жители да имат първи достъп до свободните работни места на пазара на труда. По този начин депутатите заобиколиха исканията за налагане на квоти на чуждите работници, тъй като според Берн това би могло да разгневи Евросъюза. Европейската комисия реагира позитивно на новото законодателство. Според говорителя Маргаритис Схинас законът е в правилната посока. Той обясни, че Брюксел ще поддържа близък контакт с Швейцария за прилагането му и ще продължи с анализите, като се консултира със страните-членки.  Липсата на лимити за имиграцията в страната накара дясната Швейцарска народна партия да обяви, че политиците се противопоставят на желанието на хората, изразено на референдум през 2014 година. От партията, която е най-голямата в парламента, обвиниха останалите политически формации, че са се поддали на исканията на Евросъюза и са се отказали от задължението си да защитават националния суверенитет. Близо милион и 400 хиляди граждани на европейските страни живеят в Швейцария, а още около 360 хиляди идват всеки ден на работа в страната.

Евродепутатите от комисията за околна среда подкрепиха прилагането на по-амбициозни реформи на пазара за въглеродни емисии от обявените от Европейската комисия. Представителите одобриха и ускоряване на намаляването на емисиите. Основаната идея е увеличаването на цената за замърсяване чрез изтегляне на квоти от пазара. Един милиард квоти ще бъдат премахнати от 2021 година, което според евродепутатите ще вдигне значително цената. Всяка година около 12% от квотите се поставят в стабилизационен резерв, а реформата предвижда тяхното удвояване. Комисията по околна среда прие и поправка, която да накара индустрията да увеличи усилията си за намаляване на въглеродните емисии. Тя определи ниво на намаление от 2,4% годишно. Това е малко повече от предложението на Еврокомисията от 2,2 на сто.

Преговорите за постигане на търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания вероятно няма да бъдат приключени в рамките на две години. Това заяви Щефан Майер от  партия на германския канцлер Ангела Меркел. Майер обаче изрази оптимизъм за намиране на решение на проблема с гражданите от европейски държави, които живеят на Острова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!