Ролята на председателството на България на съвета на ЕС

Снимка: радио Видин


Oт 2018 година България ще поеме председателството на съвета на ЕС. Страната ни ще има важната роля и възможност да ръководи и координира политиките на ЕС заедно с Естония и Австрия. Как ще се случи председателството обяснява
Мариела Савкова, ръководител на Областния информационен център във Видин:

"За период от 18 месеца от 1 януари 2018 година, България, заедно с Австрия и Естония- другите две подкрепящи държави, които трябва да гарантират приемственост, трябва да подготви основните теми, които да предложи. Ротационното председателство е с период от 6 месеца. Държавите-членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи по три. Тази система е въведена от договора от Лисабон от 2009 година."

От името на ОИЦ-Видин предлагат два приоритета за Българското председателство: хоризонт на Кохезионната политика на ЕС 2020 и Гражданско представителство и участие в управлението на ЕС. 


Съветът на ЕС е институция, в която се срещат националните представители и министрите от всяка страна-членка на ЕС. Наричан още съвет на министрите и е мястото, където се обсъждат и приемат законодателните актове и решения и се координират политиките за сключване на международни споразумения, разработване на външната политика на ЕС.

Конкурсът за лого на Българското председателство на ЕС продължава до 30 декември 2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!