Федерика Могерини: Балканите са в сърцето на Европа и тяхното бъдеще е в ЕС

Премиерът на Словакия Роберт Фицо призова другите европейски лидери да престанат да организират референдуми по вътрешнополитически въпроси, защото те според него застрашават ЕС и еврозоната, предаде Ройтерс. Фицо даде пример с авантюри като британския и италианския референдум. В Словакия малката крайнодясна Народна партия започна петиция за организиране на референдум за членството на страната в ЕС и НАТО. Ако се съберат необходимите 350 000 подписа за допитването, избирателната активност да е над 50 процента, за да бъде валиден референдумът.


Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, че Балканите са в сърцето на Европа и тяхното бъдеще е в ЕС. Тя постави пътя на региона към ЕС сред 12-те въпроса, с които ще се заеме през 2017 г. Могерини призова да се превъзмогнат враждите от миналото и да се отговори на призива за работа, единство и отвореност, идващ от местната младеж.


Великобритания ще създаде почти 400 хил. работни места, ако напусне митническия съюз на ЕС, според поддръжниците на Брекзит, пише Daily Mail. Намесата на Майкъл Гоув и другите фигури от кампанията за напускане на блока поставя допълнителен натиск върху министър-председателя Тереза Мей да осъществи ясно отделяне от ЕС.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!