ЕС призова за глобален подход към кризата с мигрантите преди срещата на ООН по проблема

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова САЩ и Канада да приемат повече бежанци. По думите му проблемът с бежанците трябва да бъде решен на глобално ниво.
Европейският съюз направи много, но все още не сме постигнали всичко. Над 60 млн. души търсят убежище по света, каза Аврамопулос в интервю преди днешната среща на ООН по въпросите на бежанците и мигрантите. Комисарят добави, че ЕС се е поучил от системата за контрол на границите на САЩ по отношение на проверките на идентичността на хората, които влизат и излизат от територията. Сега блокът обсъжда прилагането на подобна система на ниво ЕС. 
На конференцията в Ню Йорк ще участва внушителна  делегация от Европейския съюз: председателят на Европейския съвет Доналд Туск и 9-ма еврокомисари, сред които заместник-председателят на Комисията Кристалина Георгиева.

За форума ще пристигнат също канцлерът на Австрия Кристиан Керн и външният министър Себастиан Курц, които ще представят ситуацията в родината им и начините, по които може да бъде подобрена според тях.

Говорителят на ВКБООН-България
Даниел Стефанов коментира в интервю назрялата необходимост от общи усилия на ЕС и САЩ, като акцентира и върху проблемите с децата на беженци, които не посещават училище. Според него, това ще има силен негативен ефект в бъдеще, когато тези деца пораснат, защото няма да бъдат способни да се впишат пълноценно в нито едно общество.
Подробности чуйте в звуковия файл. 

Още европейски новини можете да откриете на  www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!