118 оброка от Искърското дефиле са описани по европейски проект

Готова е брошурата "Оброци и оброчна дейност в Искърското дефиле" направена след 3-месечно проучване по проект "Храмът на родовата памет"- Консервация, реставрация и експониране на църквата "Св. Рождество Богородично"- с. Миланово, община Своге.

"В рамките на 3 месеца беше направено това проучване, което обхвана 11 селища по река Искър и бяха описани 118 оброка. Искърският пролом е най- дългият пролом в България, което привлече и вниманието за провеждане на това проучване. От друга страна самият проект е фокусиран в едно от селата в Искърското дефиле- село Миланово. До момента не са правени такива обобщаващи данни за оброчните места в този регион и беше много важно и интересно да се събере тази информация и съответно да бъде съхранена и запазена за следващите поколения", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Проучването на оброците в Искърското дефиле е извършено от Калина Тодорова, краевед към Регионалната библиотека "Христо Ботев" в град Враца:

"В този проект това беше най- впечатляващото, че голяма част от тези оброци не бяха запуснати, имаха служби, правеше се курбан, особено в големите селища. Целта беше, освен тази културна дейност и чисто туристическата дейност- как могат да се впишат тези свети места на картата на "Врачански Балкан". В Очин дол, на стар оброк на Света Петка, "Врачански Балкан" реши да поеме шевството над този оброк и да дава курбана."

Проектът "Храмът на родовата памет" се реализира от Областна Администрация Софийска Област, в партньорство с Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" и Полар Пермакълчър Солюшънс- Кралство Норвегия. По проекта се реставрира и църквата в село Миланово, община Своге. Тъй като храмът се намира на територията на природния парк, предвидена е реставрация с екологични материали. Проектът цели и създаване на устойчиви партньорства между организации от България и Норвегия, насърчаване на културното многообразие, съхраняване и опазване на културното и природно наследство. Проектът стартира през април 2015 година и е с продължителност 2 години. Финансиран е по програма "Културно наследство и съвременни изкуства", Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Стойността е 617 519 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!