Разработват комплексни трансгранични туристически маршрути

Популяризиране на трансграничния туризъм в осем области- Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич, и седем области в Румъния- Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Калъраш и Констанца. За тази цел работят партньори от България и Румъния в рамките на проекта "Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм"- ИМПАКТ. Проектът се финансира от Програма Интеррег Румъния-България.

"Целите са ясни- утвърждаване на трансграничния регион като атрактивна зона на нови туристически дестинации и увеличение на броя на посещенията от туристи, както и продължителността на престоя им", каза Евтим Стефанов от сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие", видинският партньор в проекта.

Ще бъдат създадени минимум 5 комплексни туристически маршрута.

"Те обхващат темите култура и история, природа и спорт, религия, селски туризъм, вино и гурме, които ще бъдат включени в интерактивна ГИС-базирана платформа с мобилно приложение за смартфони"
, поясни Стилияна Величкова, експерт в община Лом, също партньор в ИМПАКТ.

Очаква се 5 години след приключване на ИМПАКТ броят на нощувките в трансграничния регион да се увеличи със 100 хиляди. Регионът има какво да предложи, само трябва да го покаже по модерен начин на туриста, каза още експертът.

Другите партньори са Общинска фондация "Русе- град на свободния дух" и Алексис Проджект от Филиаси, Румъния.  
Бюджетът на проекта е 1, 387 000 евро и се реализира 24 месеца, а крайният срок за изпълнение е 1 февруари 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!