Предложения на ЕК за радикална реформа на европейския енергиен пазар

| обновено на 02.02.17 в 11:21

Да се сложи край на определянето на държавни регулатори на цените на електроенергията в страните членки на ЕС. Те ще разполагат с пет годишен гратисен период за намаляване дела на регулирания енергиен пазар, след което трябва за започнат да действат единствено пазарните правила - цената да зависи единствено от търсенето и предлагането.  В края на миналата година ЕК представи намеренията си за радикална реформа на европейския енергиен пазар. Плановете предвиждат засилване на дела на енергията от слънце, вятър и биомаса. „Опитваме се да помогнем на държавите да преминат Рубикона. В много случаи правителствата са блокирали с реформата, защото секторът е чувствителен и има монополни интереси“ - заяви заместник-председателят на ЕК и комисар за общия енергиен съюз Марош Шефчович.

Според международната екологична организация „Гринпийс“ мерките, които предлага ЕК, застрашават да забавят усилията за ускорено, повсеместно внедряване на възобновяемата енергия, като в същото време удължават зависимостта на ЕС от въглищата.

Теодора Стоянова - коодинатор „Климат и енергия“ в „Гринпийс“ обясни, че пакетът от предложения на ЕК отново ще облагодетелства големите енергийни производители, които яростно се противопоставят на увеличаването на деля на възобновяемата енергия на свободния енергиен пазар. Досега страните от ЕС даваха предимство в мрежата си на екологичната енергия, но след отпадането на това правилото при свръхпроизводство първите източници, които ще бъдат изключвани са ВЕИ, тъй като битува мита за скъпата енергия, която произвеждат.

Стоянова посочи, че през последните години цената на електроенергията от ВЕИ непрекъснато поевтинява, което ги прави конкурентни на енергийния пазар, а в цената на енергията от въглищните и атомните централи не са калкулирани разходите за здравните и екологични щети, които причиняват.

„Гринпийс“ апелира ЕС да въведе категорията на „енергийния гражданин“. Това са стимулите за домакинствата и малкия бизнес сами да произвеждат нужната им електроенергия чрез фотосоларни или инсталации за биомаса. Освен за собствени нужди те могат и да продават остатъчните количества в мрежата.  

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!