Извънредни дебати в ЕП за протестите срещу корупцията в Румъния


Правителството на Румъния реши да оттегли извънредния указ, с който бяха декриманилизирани някои корупционни престъпления. Това ще стане официално на заседание днес.

Преди дни заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс призова  настоятелно за такова преразглеждане, като предупреди, че обратното може да се отрази на европейско финансиране за Румъния. Шест западни държави - САЩ, Белгия, Канада, Франция, Германия и Холандия, изпратиха общо писмо до правителството на северната ни съседка, в което предупредиха, че действията на правителството може да навредят на партньорството с ЕС и НАТО, а депутатите в Европейския парламент проведоха извънреден дебат за ситуацията.

Депутатът от групата на ЕНП в Европейския парламент Светослав Малинов коментира ситуацията в Румъния в контекста на европейското изискване за необратимост в борбата срещу корупцията. Той анализира също възможностите и необходимостта от намеса на европейските институции в подобни процеси в отделна страна-членка:

ЕС този път действа почти мигновено и ЕК намекна за спиране на фондове. Румъния все още е под мониторинг – точно по тези въпроси. Най-здравословният подход в такива случаи е самите граждани да вземат нещата в свои ръце и да дадат много ясен знак на своето правителство. До къде ще стигне недоволството е трудно да се прецени, но в крайна сметка премиерът даде заден ход, започна да говори за помирение, за единение и оттук нататък само румънците знаят какви гаранции ще поискат, но това означава, че в крайна сметка, този румънски модел е изключително успешен – той води до страх у политиците, повишаване на доходите на населението и ако се посегне на него – хората излизат да го защитават, коментира Малинов.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!