Ангела Меркел изрази тревога от ситуацията със свободата на медиите в Турция


Отношенията между Европейския съюз и арабския свят и перспективите за сътрудничество между тях са тема на евро-арабаска среща в Атина под наслов "Партньори за развитие". Форумът се организира от правителството, информира вестник "Нафтемборики". Срещата е под егидата на президента Прокопис Павлопулос. Участниците обсъждат нови възможности за сътрудничество, икономическата трансформация в арабския свят, перспективи в енергетиката и в областта на предприемачеството и инвестициите.  

Европа и Гърция трябва да ускорят процедурите по предоставяне на убежище на бежанците, написа германското издание "Шпигел". То определя като "критична" ситуацията в гръцките лагери за имигранти, като подчертава, че бежанците се нуждаят от перспектива за бъдещето си. В публикацията се твърди, че досега малко неща са направени в Гърция съгласно европейските планове и че на островите в Егейско море ситуацията е отчайваща. Това се дължи най-вече на факта, че лагерите са препълнени. Там са прехвърлени 16 хиляди души, а капацитетът е за осем хиляди, пише "Шпигел".

Според друга информация, обаче, на Франс прес, програмата на ЕС за релокализация на бежанци работи и от Атина за Франция замина най-голямата досега група от 168 сирийци, иракчани и еритрейци.
С отпътуването преди това, в понеделник, на 111 души за Финландия, броят на бежанците, преместени от Гърция, надхвърля 5000. Сред заминалите днес са 58 деца на възраст под 12 години и няколко бебета. Франция е приела най-много бежанци от Гърция и Италия по програмата за релокализация - 1924 души.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази тревога от ситуацията със свободата на медиите в Турция и подчерта, че тази тема ще бъде поставена като централна в преговорите на Анкара за членство в Европейския съюз. Меркел, по-конкретно е обезпокоена от арестите и разследванията срещу журналисти. Репортерите, подложени на преследване, както и всички, които се обявяват за свобода на медиите и на изразяването на мнение, могат да разчитат на германската солидарност, заяви германският канцлер, цитирана от агенция ТАСС.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!