Брюксел спря парите по европрограмата за наука заради нарушения и недостатъци

Брюксел спря парите по европрограмата за наука и образование за интелигентен растеж заради сериозни недостатъци и нарушения, установени от одитна проверка. Това е ставало по време на управлението на министър Меглена Кунева.

Оперативната програма е утвърдена и подписана от предишния министър на образованието проф. Тодор Танев, който признава в ефир, че седем от дейностите по проекта са поставени под въпрос, но че спирането е за срок от шест месеца. Ако през това време се подобрят параметрите, заради които одитът има забележки, програмата отново ще бъде пусната. За това е нужно до два месеца сегашното правителство да изпрати аргументирани отговори какви мерки ще вземе, за да коригира нарушенията. Някои от тях: непрозрачно управление, липса на конкурсни процедури за избор на експерти, липса на ясна одитна следа, лоша организация на отделите, които движат проекта и др.

На върпос вярно ли е, че някои проекти се превръщат в "хранилка" за партийни фирми, проф. Танев отклони прекия отговор. Според него по-скоро става дума за липса на баланс между вътрешни и външни оценители. Дирекциите в министерството са се наложили те да управляват проекта, а за да има баланс и контрол трябва да се избират повече външни оценители.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!