В ЕК засега нямат потвърждение, че са заобикаляни правила в етикетирането на храни

| обновено на 01.12.17 в 19:38


Европейската комисия проправя пътя към решаване на проблема с хранителни продукти, за които редица страни-членки твърдят, че се предлагат с различно и по-ниско качество в рамките на съюза. След като на 26 септември Комисията издаде набор от правила, с насоки за прилагане на европейското законодателство в областта на храните и потребителството, седмици по-късно представители на комисията се включиха с активна позиция в среща на върха в Братислава, посветена на проблема. Във форума участваха премиерите на Словакия, Чешката  република, Унгария и Полша. Еврокомисарите Вера Юурова и Витенис Андрюкайтис имаха за цел да успокоят потребителите, най- вече в източната част на Европейския съюз: 
Няма граждани втора класа, няма втора класа потребители. Не искаме никакво разделение между Изток и Запад и никакво разделение вътре в съюза.  Една всеобхватна мрежа от правила гарантира безопасността на нашата храна - от фермата- производител - до вилицата. Във връзка с дискусията за така нареченото „двойно качество“ аз с увереност мога да отбележа, че досега нямаме доказателство за нарушение на правилата за безопасност на храните, заяви на срещата в Будапеща Витенис Андрюкайтис, който е комисар за здравеопазването и безопасността на храните. 
Колегата му Вера Юурова - комисар по правосъдие и защита на потребителите подчерта, че Еврокомисията ще подпомогне с методика националните органи как да упражняват контрол, за да няма това, което в някои страни-членки нарекоха „двойни стандарти“.  Витенис Андрюкайтис поясни: 
По принцип, навсякъде в единния пазар производителите са свободни да предлагат храни с различен състав или качество по причини свързани с източника на съставките, с местните вкусове или други предпочитания на потребителя. Но потребителят не трябва да бъде подвеждан за състава или характеристиките на храните с информацията , която е записана на етикетите. Разлики между продуктите възникват и тогава, когато ние подкрепяме страните -членки за такива мерки, които са свързани, например с намаляването на съдържанието на захар или сол. 
В Еврокомисията засега нямат потвърждение, че са заобикаляни правила в етикетирането на храни. Във всеки случай потребителят трябва да бъде уведомяван за разлики, които могат да се появят при един и същ продукт, допълни Андрюкайтис : 
Интересен пример е инициативата на ЕС, чрез която компаниите , на доброволен принцип, се съгласиха да не рекламират храни за деца с високо съдържание на мазнини, сол или захар. Това може да е добър пример , на да който се опираме, когато насърчаваме здравосолвния избор на храни и който може да ни послужи, когато откликваме на безпокойствата за двойно качество. Заедно обсъждаме как по най-добрия начин да защитаваме потребителите и да сме сигурни, че те не са, и никога няма да бъдат подлагани на каквато и да е форма на дискриминация. Това, което всеки заслужава, и към което всички трябва да се стремим, е нещо , което ще изкажа по-просто - една единствена класа от граждани, при това първа класа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!