250 ученици в София ще обхване националната програма „Обучение за IT кариера”

Снимка: Радио Видин

В рамките на Европейската седмица на професионалните умения Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха официално националната програма „Обучение за IT кариера” в София.

В програмата ще се обучават общо 250 ученици в 5 професионални гимназии и 4 висши училища. Мария Габриел заяви, че тази стъпка е един от начините да се справим с недостига на IT- специалисти, тъй като липсата им в Европа към момента наброява 300 000, а до 2020 недостигът ще бъде 500 000. 
Днешното мероприятие е един конкретен отговор, отговор на предизвикателство пред което сме изправени и България и Европа. Това е едно от най-големите ни предизвикателства, а именно повече хора да имат дигитални цифрови умения, които да ни позволят работните места, икономиката обществето ни да се развиват благодарение на новите технологии по един положителен начин, заяви еврокомисар Габриел. 

Националната програма "Обучение за IT кариера" има за цел да насърчи образованието по софтуерни специалности и учениците да излизат с придобита професия още след завършване на 12 клас. 

Димо Чонев
от Софийската математическа гимназия е един от желаещите ученици да се обучават за софтуерен специалист.
Компаниите, които се занимават със софтуер се стараят да предоставят много добри условия за своите работници- високи заплати, гъвкави условия и работно време и когато завършим средното си образование в 12ти клас да придобием и професия системен програмист и да ни даде работа, казва Димо.

По данни на бизнеса за миналата година в софтуерния бранш у нас са били заети 22 000 души, които общо са генерирали повече от 1 млрд. евро печалба за нашата икономика и съответно са платили 320 млн. лв. данъци. Добре се развиват и стартиращите иновативни компании като 78 % от тях работят на чужди пазари, обяснява Теодора Безуханова инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MOVE.BG. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!