Джулиан Кинг приветства създаването на звено за събиране на резервационни данни

Джулиан Кинг
Тази седмица европейският комисар по сигурността Джулиан Кинг посети България, като проведе работна среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Двамата обсъдиха въпроси в сферата на сигурността. Радев запозна Кинг с идеите на министерството относно началото на председателството на Съвета на ЕС и с темите, които ще бъдат придвижвани през предстоящите шест месеца.

Освен темите за сигурността бяха обсъдени и усилията от българска страна за систематизиране информацията с цел опазване на външните граници на ЕС. Министърът на вътрешните работи набеляза и четирите основни приоритети, върху които ще се фокусира страната ни по време на председателството. От своя страна еврокомисарят отбеляза, че по време на българското председателство ще бъдат наблюдавани социалните мрежи, и ако бъде засечено радикално с радикално съдържание, то ще бъде изтривано.


На последвалата среща с Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция по национална сигурност, Джулиан Кинг изтъкна като крачка в правилната посока изграждането на Национално звено за получаване и обработка на данни за резервации на пътниците в Република България, превозвани по въздух. Той допълни, че в областта на сигурността България е напълно готова за предстоящото европредседателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!