Броят на депутатите в Европейския парламент ще намалее след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След излизането на Великобритания от Европейския съюз догодина броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705. Това предложение прие преди дни Европейският парламент с 431 гласа „за“, 182 „против“ и 61 „въздържали се“.

Какво всъщност ще се случи с овакантентите след развода между Лондон и Брюксел 73 места?  46 от тях ще останат в резерв. Те ще бъдат разпределени между новите държави, присъединяващи се към ЕС или просто ще бъдат оставени свободни. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави членки, които в момента са по-слабо представени, сред които Румъния, Полша и Холандия. България не е сред тях. Страната ни ще продължи да е представена от 17 евродепутати. Българското правителство обяви, че подкрепя предложението на Европарламента.

По време на дебата докладчикът Данута Мария Хюбнер, полски евродепутат от Европейската народна партия, заяви: Намираме се в период, в който демократичната система се поставя под въпрос и е наш дълг да разпалим отново страстта на гражданите за демокрация. Надявам се да направим крачка в правилната посока, като приемем такова разпределение на местата в Европейския парламент, което да бъде справедливо, да следва обективни принципи и да съответства на договора за ЕС.

А съдокрадчикът Педро Силва Перейра от Прогресивния алианс на социалистите и демократите определи предложението за намаляване на евродепутатите като справедливо: Този вот е важна стъпка напред за европейската демокрация. Това ще доведе до по-справедливо отражение в Европейския парламент на гражданите, които той представлява.

Либералите пък заявиха, че ако няма силна връзка между гражданите и Европа, евроскептиците и популистите накрая ще спечелят играта.  В предложението, което имате пред вас, хората ще имат право на два гласа. Единият от тях ще е за кандидат от националната листа, за да може да се поддържа връзката между гражданина и неговия депутат. И втори глас за транснационална листа, за да се затвръди връзката между гражданинът и ЕС, каза Ги Верхофстад от групата на АЛДЕ.

Като справедливо определи предложението Клаудия Цапардел от Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Брекзит ни дава възможност да помислим за справедливо разпределяне на местата сред останалите 27 държави членки. Предложението е прагматичен компромис, който може да компенсира съществуващите дисбаланси в системата. 14 от страните нямат достатъчно представителство. Аз съм румънски депутат и смятам, че Румъния заслужава това допълнително място. Ние сме една. Ние сме една от най-важните държави-членки в Югоизточна Европа и трябва да имаме по-силен глас и по-голямо представителство.

Правителствените и държавни ръководители на Съюза, в лицето на Европейския съвет, подкрепиха предложението на Парламента. Сега следва Европарламента да се произнесе окончателно с гласуване „за“ или „против“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!