Бъдещето на Европа през очите на френския президент

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Бъдещето на Европа през очите на френския президент. Пред Европейския парламент в Страсбург Еманюел Макрон коемнтира политическия климат на Стария континет.

Малко повече от седмица преди да замине за САЩ в Страсбург президентът на Петата република, сочен като един от новите визионери за бъдещето на Европа, очерта като най-голяма заплаха за Стария континент антиевропейските настроения.

С поставянето на ключови за световния ред въпроси и търсенето на подкрепа за тях като ядрената сделка с Иран и Парижкото споразумение визитата на Макрон зад Океана се превърна в естествено продължение на засегнатите пред Европарламента теми.

Четири дни след ударите на Запада срещу Сирия и в обстановка на извънредни обсъждания заради ескалацията на напрежението, пред Европарламента Макрон отправи призив за обединение и обновление на Европа.

Не народът се е отказал от европейската идея, а елитите, които са го предали и имено това заплашва Европейския съюз. Трябва да чуем гнева на европейските народи. Не им е необходима педагогика, а нов проект. Онези, които се възползват от този гняв, който насърчават, те водят до една безпътица - национализмът и разделението между народите днес, заяви Еманюел Макрон.

Френският президент отговори на скептиците с думите, че ако постоянно обвиняваме за всичко Брюксел и Страсбург -няма да решим нито един проблем.

В този момент европейската демокрация е нашият най-голям шанс, заяви Макрон.

Парламентът е европейско чудо, защото мирно са избрани представители на европейските народи, за да обсъдят заедно въпреки техните различия. Те са силни, но и обременени от историята си, от онова, което понякога ги е разделяло. Това е единствен по рода си модел по света, изтъкна френският президент.

В дебата с евродепутатите след речта на Макрон, френският президент, сочен като един от визионерите за бъдещето на Европа, коментира и темата за пътя на страните от Западните Балкани към еврочленство. Той отхвърли разширяване на Съюза без по-задълбочена интеграция и намекна, че сега не моментът за влизането на нови страни.

Балканите трябва да се сближат с Европа. Нашият геополитически интерес е да не бъде допуснато Западните Балкани да отидат нито към Русия, нито към Турция. Или пък да бъдат раздирани помежду си. Те трябва да бъдат приобщени към европейската амбиция, това е изключително важно. Но аз няма никога да защитавам разширяване преди да има реформа. Не искаме Балканите да се обърнат към Русия или Турция, но и не исакме Европа, която да функционира трудно с 28 сега или с 30 страни по-нататък. Убеден съм, че трябва да имаме прагматични правила, ако искаме да постигнем напредък, категоричен беше президентът на Петата република.

Анализатори определиха речта на Макрон като силен призив за обединение и лидерство на всички нива. Ако трябва да си послужим с термини от музиката - Френският президент показа себе си като силен солист. Но това, от което Европа се нуждае в момента е хор, който макар и с различни гласове да пее в синхрон и да следва пулса на новите предизвикателства и заплахи пред Стария континент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!