Оптимизъм за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Евродепутатът Андрей Ковачев е оптимист за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София на 17-ти май. Чуйте прогнозата му за събитието в интервю на Нели Бистрашка.

Г-н Ковачев, да припомня, че още на 6-ти февруари тази година, Европейската комисия прие стратегия за Западните Балкани. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта категорично, че значението на срещата на върха е много важно за изграждане на силни връзки със Западните Балкани. Какво е настроението и има ли коментари по тази тема?  

Очаква се на тази среща да се даде ясен сигнал към всяка страна от Западните Балкани, че има възможност да се присъедини към ЕС, когато си свърши домашното и бъдат покрити всички критерии, бъдат затворени всички преговорни глави.

Събитието в София се очаква да даде гаранция на тези  страни, че единствено от тях зависи колко бързо ще станат членове на ЕС. Всяка страна ще бъде разглеждана поотделно. Така ЕС трябва да свърши своята работа, да убеди европейските граждани, че това разширяване към Западните Балкани е в наш интерес. Защото нестабилността в  съседство ще има негативни последици за нас, ако не бъде овладяна.

Мислите ли, че Косово може да се превърне в ябълка на раздора, и срещата да не се проведе в уговорения формат, тъй като е предшествана от огромна предварителна работа по организацията?

Не, аз съм убеден, че срещата ще се проведе. Проблемът с Косово не е отсега. Това наистина е проблем между Белград и Прищина. Трябва да бъде разрешен по пътя за европейско членство на Република Сърбия. Те, ако наистина искат да са членове на ЕС, не може да става въпрос за блокиране и пречки, които трябва да се поставят пред събитието в София. Трябва да намерят решение за този исторически проблем.

Изключително важно е да се постигне политическо съгласие на тази среща. Да се приеме т.н. Декларация от София, дали ще се казва точно така, сега незнаем, но този документ ще бъде много важен оттук нататък. 

Това е една гаранция, сигнал от София, който ще бъде даден към тези страни, че когато станат готови по съответните преговорни глави, те ще станат част от ЕС. Затова е много важно да присъстват лидерите членки на ЕС, които със своя подпис да гарантират, че това ще бъде факт.

Да се сбъднат думите на българския премиер Бойко Борисов, който каза: „Оптимист съм за тази среща“.

Аз съм също оптимист. Да се отключи този процес отколкото, те  да останат черна дупка, където други геополитически играчи да се опитват, да увеличават тяхното влияние, и по никакъв начин да не допринасят за стабилността в региона.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!