Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства, зави пред ЕП датският премиер

Ларс Льоке Расмусен



Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства. Това каза датският премиер Ларс Локке Расмусен пред Европейския парламент в Брюксел. Расмусен стана поредният лидер, който представи своята визия за Бъдещето на Европа пред депутатите в пленарната зала. В дебата участва и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисар за еврото и социалния диалог.

Ларс Расмусен очерта очерта четири области, в които Европейският съюз трябва да засили ролята си в бъдеще. В първата от тях - миграцията, датският премиер се обяви за по-добра комуникация между европейците и институциите.

Всички бихме могли да свършим по-добра работа, като обясним на гражданите какво вече са стрините от ЕС. Например след кризата от 2015 г. се наблюдава спад от 95% на пристигащите мигранти в Европа, зави Расмусен.

Втората област, засегната от Расмусен е борбата срещу климатични промени. Той даде пример с постигнатото от страната му. През последните 17 години Дания е увеличила потреблението на зелена енергия и във ветровити дни цялата електроенергия се произвежда от ветрогенератори, като амбициите на страната са до 2050 г. нивото на вредните емисии да бъде сведено до 0%.

Расмусен изрази задоволство, че ЕК има същите амбиции това да се случи и на европейско ниво и допълни: Ако си поставим амбициозни цели за преминаване към зелена енергия на европейско ниво, ние ще мотивираме собствената ни индустрия да заеме водеща роля. Това ще бъде в полза на всички нас в Европа.

Разширяването и модернизирането на единния пазар са ключови за развитието на европейската икономика, подчерта Расмусен, а като последна четвърта точка от областите, в които ЕС трябва да прави повече, той отбеляза свободната търговия на Стария континент. Дания принадлежи към Европейския съюз и датчаните не са скептични европейци, заяви в Расмусен.

Датският премиер каза още, че делът на хората, които подкрепят ЕС в Дания е по-голям в сравнение с повечето страни от Общността. А процентът на датчаните, които вярват, че гласът им се чува на европейско ниво, е на второ място сред 28-те страни от Съюза.

Според датския премиер това се дължи до голяма степен на дългата традиция в обсъждане на теми, свързани с Европейския съюз. Именно това по думите му е причината датчаните да имат прагматичен поглед към Общността.

А по актуалната тема за Брекзит премиерът на Дания отбеляза, че излизането на Лондон трябва да бъде урок за всички на Стария континент: Трябва да уважаваме избора на британците, но трябва и да се поучим от него. В продължение на 40 години на британците беше казвано как европейското сътрудничество ги дърпа назад. А всъщност именно Брекзит разкри как същото европейско сътрудничество решава проблемите, с които британците трябва днес да се справят сами.

По време на дебата еврокомисарят Валдис Домбровскис отбеляза, че 45те-години, в които Дания е част от Европейския съюз, страната е допринесла много за Общността. От своя ефективен социален модел, водещата до растеж бизнес среда през добре работещия социален диалог до богатството на своята култура. Представителите на политическите семейства в Европейския парламент също отбелязаха опита на Дания като страна членка, както и проевропейските нагласи на Копенхаген на фона на набиращия скорост евроскептицизъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!