Борбата с тероризма - приоритет за Европейския съюз и през 2019 - а година


Борбата с тероризма остава приоритет за Европейския съюз и през 2019 година. Така Европейската комисия и европейския парламент обещават да изпълнят поетия от тях ангажимент Европа да бъде сигурно място за своите граждани. Това уверение дадоха редица европейски  политици. По този начин те отговориха на обществените очаквания, отразени в едно от последните проучвания по темата. То показва, че тероризмът остава един от основните проблеми за европейците, въпреки предприетите досега действия в тази посока. За да отговори на очакванията на хората, Европейският парламент предложи разработването на нова стратегия за борба с тероризма. Тя предвижда подобряване на обмена на информация между служби като  Европол и Европейската агенция за оперативно управление, подобряване на борбата с радикализацията на всички нива и и подпомагане на жертвите на тероризъм. Депутатите предлагат на Европейската комисия да създаде Координационен център за жертви на тероризъм, който да предоставя подкрепа при кризи и помощ при атаки. Предлага се и използване на средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз за обезщетяване на жертвите на широкомащабни терористични нападения. Ползата от подпомагането на хората, пострадали от тероризъм, обясни евродепутатът Моника Холмайер:
 Жертвите трябва наистина да заемат централно място, защото те се нуждаят от нашата помощ. Всяка държава - членка на Европейския съюз трябва да окаже необходимото съдействие, защото тези хора се нуждаят от специален статут.
Моника Холмайер коментира още, че независимо от усилията, положени през последните години, все още има какво да бъде направено, за да се преодолеят съществуващите пропуски. Тя е на мнение, че има и начини за повишаване на ефективността на борбата срещу тероризма. Това означава прилагане на по-широко сътрудничество и обмен на информация между разузнавателните служби и властите, повече мерки за превенция срещу радикализацията, смята евродепутатът Моника Холмайер.
 Сред останалите предложения в стратегията за борба с тероризма се открояват и тези за по-стриктно наблюдение на завръщащи се в Европа бойци от различни групировки, отпадане на възможността осъдени за тероризъм да получават убежище и предприемане на мерки за ограничаване на радикализацията. Предлага се и създаване на списък на радикалните проповедници в Европейския съюз. Каква е целта му и с какво той ще подпомогне борбата с тероризма, обясни белгийският евродепутат Хелга Стивънс:
 Бихме искали да разполагаме с потвърден списък за целия Европейски съюз на лицата, които насаждат вражда и омраза. Той е необходим, за да могат те да бъдат спирани при опит да влязат в друга европейска страна, където да опитат да пропагандират посланията си за вражда и омраза в Европа, каза евродепутат Хелга Стивънс.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!