Брекзит и върховенството на закона в Румъния отново в дневния ред на Европарламента в Страсбург

Евродепутатите заседават за последно тази седмица преди евроизборите през май

2
Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Отворените въпроси пред Брекзит, неспазването на принципите на правовата държава в Румъния и защитата на външните граници на Евросъюза ще бъдат водещи теми на започващото днес в Страсбург последно преди евроизборите заседание на Европейския парламент, на което евродепутатите в последния момент ще се опитат да финализират законодателни инициативи от реформата на банковия сектор, през модернизиране на правата на потребителите до социалната сигурност.
За изминалите 5 години равносметката показва почти 600 законодателни предложения от Комисията на Юнкер, които са били обсъдени, подобрени и завършени успешно от Европарламента след преговори със Съвета.
Дългосроченният бюджет на ЕС, изборът на европейски главен прокурор, както и общите правила за убежището и реформата на правилата от Дъблин обаче остават тежките въпроси, на които така и не бе намерено решение в този мандат. Съдбата на спорния пакет Мобилност също ще бъде се решава от новите евродепутати.
Не малко обаче са решенията, определяни като успех за този Европарламент: край на роуминга и премахване на ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване, новата схема за безплатен достъп до интернет, отваряне на пазара за електронни платежни услуги и  край на непрозрачните такси при разплащането с карти. Този Европарламент одобри  нови правила за защита на данните за цифровата ера. Евродепутатите подкрепиха прилагането на данъчната прозрачност и подкрепиха директивата за резервационните данни на авиопътниците, както и нови правила за аудиовизуалните медийни услуги.

Евродепутатите ще обсъдят удължаването на членството на Великобритания в ЕС с представители на Съвета и Еврокомисията след като миналата седмица Великобритания и останалите 27 страни-членки на ЕС се споразумяха за удължаване на срока до 31 октомври.
Председателят на Европарламента Антонио Таяни отправи призив за единство на европейските институции и отново напомни кое трябва да бъде водещ мотив в изчистването на спорните моменти:  "За Европейския парламент преди всичко е необходимо да бъдат защитени правата на евопейските граждани, живеещи във Великобритания и правата на британците на територията на Евросъюза".
В края на Румънското председателство въпросът за върховенството на закона в Румъния отново ще бъде разискван с Еврокомисията в пленарна зала в Страсбург.
Още през ноември миналата година Европейският парламент изрази загриженост за съдебни реформи в страната, предупреждавайки, че те могат да изложат на риск разделението на властите и да подкопаят борбата с корупцията.

Европейският парламент и Европейският съвет така и не успяха да постигнат съгласие за избора на първия европейски главен прокурор след като изборът на Европарламента е румънката Лаура Кьовеши, а Европейският съвет подкрепи французина Франсоа Бонер и горещата тема остава за решаване след изборите.

В дневния ред тази седмица е и гласуване на нови правила за оперативната съвместимост на информационните системи на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи. Улесненият обмен на информация ще подобри сигурността, ще даде възможност за по-ефикасни проверки по външните граници и ще допринесе за борбата с незаконната миграция. Ще бъде гласувано и създаването до 2027 г. на постоянен корпус от 10 000 гранични служители към Европейска гранична и брегова охрана.  Корпусът ще включва резерв за бързо реагиране за разполагане в извънредни ситуации. Роберта Мецола (ЕНП, Малта) призова:
" Бихме искали нашите граждани да продължат да се ползват от свободата на движение по вътрешните граници. Трябва да защитим външните граници. Това е целта на тази агенция и този регламент.  Трябва да бъдем честни с онези, които заслужават защита, сурови с онези, които мамят уязвимите и твърди с онези, които искат да нарушат правилата".

Работата в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключва на 18 април.
На 15 май 2019 г. е дебатът с водещи кандидати в пленарната зала в Брюксел, който ще бъде организиран и излъчен от Европейския съюз за радиоразпръскване. След евроизборите от 23 до 26 май в страните на Евросъюза, през юни започва  процеса на договаряне на новите парламентарни групи в предстоящия 9-ти мандат на Европарламента, а учредителното заседание на институцията е планирано за 2 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия