В лабораторията на ЕС в Испра пишат "енциклопедия" на синтетичните наркотици

Терминът "Нови психотропни вещества" обозначава една категория синтетични наркотици, чието въздействие върху човека наподобява това на канабиса, кокаина или хероина. Макар и в редица случаи тези вещества да не са незаконни и се продават в интернет, те може да нанесат не по-малко вреди. В края на миналата година в европейското законодателство те бяха причислени към наркотиците. Което, обаче, не спира с магическа пръчка на тяхното разпространение и преминаване през границите на различните европейски страни, отбелязва директорът на изследователския център на Еврокомисията в Испра, Италия Клод Гию:

Предизвикателство пред полицията и митниците е фактът, че има много повече разновидности на тези вещества, отколкото са познатите традиционни наркотици. По правило те разчитат на определена база данни за идентифицирането им. Но много често това са съвсем скоро синтезирани опиати, за които няма никаква информация. И затова започваме от нулата и анализът на новите молекули става в специализирани лаборатории.

Учените от изследователския център работят усърдно за създаването на подробна "енциклопедия" на новите психотропни вещества, с чиято помощ митническите служители и органите на реда ще могат да противодействат на динамичния пазар на тези субстанции. Досега са рагистрирани повече от 750, но непрекъснато се появяват нови и нови, посочва химикът Фабиано Рениеро от лабораторията в Испра:

Производството на психотропни вещества се развива с невероятна бързина. Откриваме по две нови субстанции на седмица. Трябва да сме в състояние да определяме състава им в много кратки срокове.

За целта са необходими специализирани уреди, каквито разбира се не липсват в италианската лаборатория. Вероника Холанд обяснява процеса на изследването:

Чрез спектрометър определяме молекулярното тегло на образеца. Добавяйки резултатите от изследването с ядрено-магнитен резонанс, получаваме подробна картина на структурата на конкретното вещество.

За няколко дни химическият състав на молекулата е изяснен напълно и от лабораторията изпращат резултатите до системата на митническите служби. В белгийска лаборатория е разработено и се поддържа мобилно приложение, с което митническите служители установяват на място вида на разкритите субстанции. След това всяка държава решава самостоятелно дали да наложи забрана върху откритото вещество. Дори това да стане, производителите са готови с отговора си. За много кратко време те пускат на пазара нов продукт с почти същото действие, но с леко променена молекула. И така играта на котка и мишка продължава...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!