Илхан Кючюк: Все още съм оптимист за бъдещите взаимоотношения между ЕС и Турция

евранет Илхан Кючюк



Все още съм оптимист за бъдещите взаимоотношения между ЕС и Република Турция. Това заяви евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, който е член на комисията на Европейския парламент по външни работи. Според него ЕС и Турция имат много общи теми - имат обща история, споделят обща география и имат общи предизвикателства. Евродепутатът бе част от първата официална мисия на евродепутати от началото на новия мандат, която бе на посещение в Анкара в края на февруари: 

"Има необходимост от конкретни и прагматични действия между двете страни. И ми се струва, че митническото споразумение е една добра основа за започване на един по-интензивен диалог с Република Турция."

Големия пропуск на европейската политика е, че през последните години не успя да намери общ език със страни като Турция, Русия, Китай, каза още евродепутатът Илхан Кючюк: 

"Трябва да отидем на едно друго ниво на отношенията си. Не може просто да говорим за общите проблеми, а да не търсим общите решения." 

Илхан Кючюк припомни, че Турция е най-дълго преговарящата страна за членство в ЕС и добави, че стратегическият интерес на ЕС е да граничи с държави, които са демократични и изповядват ценностите на Съюза. Безспорно, интересът на Турция би трябвало да бъде същия, добави още евродепутатът: 

"Да принадлежи към едно голямо семейство, което е с много високи и демократични, и ценностни стандарти, даващо и икономически възможности. Всичко за което говорим вече в последните години – и като негатив, основно за ЕС, не омаловажава неговата роля като значим фактор най-вече по отношение на върховенството на Закона за човешките права и свободи. Който от където и да бяга и да търси свой втори дом, винаги на първо място се обръща към ЕС. ЕС ще продължава да бъде най-желаната дестинация за живеене, за създаване на семейство, за човешко развитие." 

 Липсата на политическа воля от страна на Европейския съвет е довела до ескалацията на бежанската криза. Така Илхан Кючюк коментира напрежението по гръцко-турската граница заради мигрантския натиск: 

"И всеки един опит на ЕП да се ангажира с една тежка реформа от т.нар. Дъблински регламент, срещаше отпор на Съвета. Такъв отпор имаше и през последните няколко месеца. И това е основната причина ЕС да няма в момента механизъм за противодействие на тази криза. И ако продължаваме така и говорим за много рационални, и много прогресивни политики като Зелената сделка и Глобалната трансформация в технологичен аспект, и не залагаме кризисни механизми в следващия бюджет, ми се струва, че съвсем скоро ще се изправим пред същия проблем." 

"Старата политика не върши работа, иска се активна дипломация, разум и конкретни действия", категоричен е евродепутатът Илхан Кючюк. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!