Детективи на европейски проекти

България, Хърватия, регионите Алентежу(Португалия), Каталония (Испания), Пелопонес, Тесалия и Йония Нисия (Гърция) реализират пилотна инициатива, в която учениците да бъдат ангажирани да открият и анализират проекти, финансирани от ЕС. На територията на България за участие  са избрани Областните информационни центрове в Бургас, Ямбол, Силистра, Пазарджик, Видин и Шумен. Пилотният проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“ е вдъхновен от италианския модел "A scuola di open coesione", успешно прилаган от 2013 г. досега. При нас, в България, той се осъществява под надслов „Детективи на европейски проекти“.

Евелин Кузманов,управител на ОИЦ Бургас, отбелязва, че младите хора следят заложените средства, сроковете и качеството на изпълнение на проектите, финансирани от ЕС.

Йовка Янакиева от Търговската гимназия в Бургас- един от водещите учебни центрове, пояснява:

Цялостният работен процес се координира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет, а от италианска страна- от отдел „Оценка“, дирекция „Политики по сближаване“. Младежите набират информация от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България, в която е публикуван и проектът за Дома на нефтохимика в Бургас. Италиански експерти подготвиха видеоуроци, преведени на български език. След всеки от тях учениците попълват доклад, който се изпраща. Учат се да работят с данни и самостоятелно да извършват изследователска работа. Накрая спечелилият екип се очаква да посети Европейския парламент в Брюксел. Този финален кръг, предвид настоящата ситуация, ще е през септември.

Шуменският екип проверява изпълнението на проект по европейския Фонд за регионално развитие. Младите хора в Пазарджик избраха „Иновации и конкурентоспособност“. Във Видин изследват проекта „Домашен уют и грижа за деца в риск“. С дейности в Ямбол и Силистра също следят сложния процес, скрит зад всеки европейски проект, и чрез публикации дават възможност на местната общност да изрази своето отношение по темата, като се формира активна гражданска позиция.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!