ЕС търси нови идеи за борба с вирусите в EUvsVirus хакатона

Днес ще се състои награждаването на проектите на приключилия преди дни паневропейски хакатон, който трябваше да открие антикризисни решения в шест области вследствие на пандемията от коронавируса. 

Близо 21 000 участници се фокусираха върху тематичните панели идеи за борба с коронавируса, работа на бизнеса, работата от разстояние, дистанционното обучение, социалното и политическото сближаване, цифровите финанси. 303-ма бяха участниците от България. 
Андрю Чонг разработва изследователски проект за „глобален индекс на отговор“ на правителствата на кризата с коронавируса. Той използва известните вече данни и сравнява скоростта на прилагане на действията на правителствата на различните държави.

"Този индекс ни позволява да измелим как тези реакции във времето се приравняват на мерките срещу Covid, за да не се разпространява. Не е важно само да отчетем например спирането на публичния транспорт или училищата, но и точното време, в което се случва това. Колко време след първите заразявания има смисъл да се прилагат тези мерки. Може да се видят и коментарите в социалните мрежи - каква е реакцията на хората на предприетите мерки. Може да се отчете и това как мерките се отразяват на икономиката, безработицата. Този индекс може да даде и информация за това как отделните държави реагират", коментира Чонг.

Част от представените вече идеи включват и разработката на тракер за симптоми, който да запълни празнината от данни между пациент и власти по време на 14 дневната карантина. Проектът на Али Баракату и още 12 души е насочен към малкия бизнес.

"75% от малкия бизнес няма да може да се възстанови след коронавируса. Искаме да създадем екосистема, в която малкият бизнес може да рекламира, да покаже своите възможности, продукти, ваучери на клиентите си. В приложението си ползваме т.нар. добавена реалност, технологии за разпознаване на изображението. И по този начин клиентите, които използват камерата на телефона си в града, могат да виждат на кои места са помоцииите на продуктите".

Над 2142 решения са предадени за оценка, съобщи еврокомисарят Мария Габриел, под чийто патронаж се провежда хакатонът. Броят на решенията е своеобразен световен рекорд.

"Хакатонът, който се провежда и благодарение на Европейския иновационен съвет, показва нещо много ясно - в Европа имаме стартъпи, има иноватори. Сега е важно те да усетят, че Европа е техният дом, че тук могат да развият идеите си и то не само в до състояние на прототип, а и достигнат до фаза, в която да се комерсиализират, в която да се прилагат. И затова нашето предложение към Европейската комисия - за Европейския иновационен съвет е в следващия бюджет той да бъде финансиран поне с 10 милиарда евро. Изключително силен е и интересът. Зависи от нас - в рамките на „Хоризонт Европа“ да направим така, че всеки един от компонентите – от фундаменталната наука, през партньорствата с индустрията, през Иновационния съвет, където имаме амбицията да се превърне във фабрика за еднорози, да има много, много работа и да има място за новаторски идеи", посочи Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!