Новият миграционен пакт на ЕС залага на "задължителна солидарност"


"Мигранти подпалиха лагера Мория, за да упражнят натиск върху нас и да бъдат изтеглени от остров Лесбос в Европа. Хиляди мигранти протестират и в момента с искането да бъдат преместени в Германия. Ако сега се поддадем на този натиск, рискуваме да повторим грешките от 2015 година."

Тази картина обрисува австрийският канцлер Себастиян Курц, един от основните противници на приемането на бежанци в Европа. Да ги приемаме ли или да ги връщаме още на границата? Тези две крайности доминират дебата в Европа от 2015 година насам, когато милионна миграционна вълна заля Европа. И я завари неподготвена. Това иска да промени ЕК и ще представи в сряда своя нов миграционен пакт.

"Миграцията е общоевропейски въпрос. Не бива да позволим да се повтори 2015 година. Затова подготвяме общоевропейския миграционен пакт. Надявам се, че той ще ни позволи да тръгнем заедно по пътя на общоевропейското решение", казва председателят на парламентарната група на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. За него ключовият въпрос за ЕС е, дали ще успее да събере под една шапка двата аспекта на миграционния проблем - хуманността, като изконна европейска ценност, и охраната на външните ни граници, където ясно и категорично трябва да се реши, кой има право на закрила. "На външната граница всеки пристигащ трябва да получи честен процес, дали има право на убежище. Лично аз настоявам и за издаването на хуманитарни визи. Не да оставяме нещата в ръцете на каналджиите и на Ердоган, а Европа трябва да решава, кой има право да остане тук. Но трябва да е ясно - това са само и единствено хора, имащи право на убежище", категоричен е Манфред Вебер.

Все още не е ясно, как точно ще се случва това на външните граници на ЕС, включително и в България. В предложението на Хорст Зеехофер, вътрешния министър на Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС, по външните граници на съюза ще бъдат изградени „бежански центрове“ от затворен тип.
Друг основен момент в новия миграционен пакт е т.нар. „задължителна солидарност“. Или с други думи, предвижда се да има държави, които да не участват в разпределението на бежанците, но да оказват помощ с други средства.

Миграционният пакт трябваше да бъде представен на 30-ти септември, но ЕК избързва заради напрежението около гръцкия лагер Мория. В разпалената дискусия по темата се включи и Гералд Кнаус, авторът на споразумението с Турция, което през 2016 година успокои страстите в Европа. „Това споразумение вече не действа“, предупреждава експертът. "Решението е в това, ЕС да гарантира на Гърция, че няма да я остави сама с този проблем. Ще приемам и разпределим в Евросъюза, както през 2017 година, бежанци от Гърция. И второто много важно решение - трябва пак да се договорим с Турция, да инвестираме средства за мигрантите в Турция и да приемаме бежанци от там, които имат право на убежище. ЕС трябва да протегне ръка към Турция, колкото и да е сложно и трудно с Ердоган. Трябва още веднъж да дадем пет милиарда евро за сирийските бежанци в Турция. Това е доброто решение и за ЕС, и за Турция, и за бежанците", смята Гералд Кнаус.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!