По-добро финансиране и повече общи ресурси в механизма на ЕС за гражданска защита

Радан Кънев
Снимка: Европейски парламент



Европейският механизъм, който помага на страните-членки при извънредни ситуации и бедствия ще бъде укрепен, така че Съюзът да може по-добре да реагира при мащабни кризисни ситуации като COVID-19. Евродепутатът от ЕНП Радан Кънев, който участва активно в доклада като член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, а и като вносител на предложени конкретни промени от страна на европейската структура на Червения кръст, коментира, че в подобряването на механизма има два основни елемента, върху които трябва да се работи:

Единият елемент е действително финансирането. Природните кризи на европейския континент станаха много по-чести явления, отколкото сме свикнали. Другата тема обаче, която в никакъв случай не трябва да се пренебрегва е общата реакция на европейските държави по време на кризи. Тук имаше някои доста спорни моменти при обсъждането и при гласуването. Защото едната възможност е Съюзът да има ресурс да подкрепя конкретна държава, но другата възможност, която се възприе като стратегия е ЕС да има собствени ресурси за реакция, защото природните бедствия не се съобразяват с националните граници.

От началото на пандемията повече от половин милион души са върнати обратно в Европа благодарение на полети, организирани, чрез механизма на ЕС за гражданска защита. Медицинско оборудване като респиратори, лични предпазни средства, терапевтични и лабораторни материали са предоставени чрез механизма rescEU, но той се оказа крайно недостатъчен по време на пандемията от COVID-19 и беше увеличаван в движение: 

RescEU не предвиждаше справяне със здравни кризи. Оказа се, че на ниво кризисен мениджмънт, посрещане на кризисни ситуации, ЕС не се е подготвил , а във всеки случай не и достатъчно, както и отделните европейски държави не сме се подготвяли за толкова остра здравна криза.

Именно неподготвеността на ЕС и на страните-членки спрямо възникване на бързоразрастващи се епидемии повдигна отново въпроса за по-добро финансиране и повече общи ресурси, заяви Радан Кънев и припомни някои от най-драматичните моменти в началото на ковид кризата:

Оказа се, че общият европейски пазар не работи толкова добре в една толкова остра ситуация и това създаде много големи напрежения, защото в Италия, в Испания имаше хора, които буквално умираха, чакайки за медицинско обслужване и медицинско оборудване, докато други европейски страни, които не бяха в остра кризисна ситуация, съвсем логично задържаха материали и оборудване, уплашени от това, което тепърва ще дойде при техните граждани.

Евродепутатът Радан Кънев се надява гласуваните промени за повишаване капацитета на механизма на ЕС за отговор на кризи да влязат в сила възможно най-скоро заради непредвидимия характер на кризите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!