Космическият апарат "Хера" с ЕС финасиране, за да лети до астероида Диморфос

Концептуално представене на мисията "Хера".
Снимка: ESA - ScienceOffice.org


Европейската космическа агенция подписа договор за създаването на космически апарат „Хера“. „Хера“ е апаратът, който през октомври 2024-та година трябва да потегли към астероида Диморфос. И трябва да проучи как астероидът се е отклонил, след като през 2021-ва година НАСА нарочно е ударила астероида. И двете начинания са част от проект, който трябва да установи дали е възможно да се отклоняват космически обекти, за да се избегне сблъсъкът им със Земята. „За пръв път искаме да опитаме да отклоним астероид от траекторията му на потенциален сблъсък със Земята", казва директорът на Европейската космическа агенция Ролф Денсинг:
"Досега човечеството е било беззащитно срещу удари от астероиди и околоземни обекти. И сега разполагаме както с технологията, така и със знанието, за да отвърнем. НАСА ще изстреля към двойните астероиди сонда. А отломките от кратера бъдат изхвърлени. „Хера“ ще анализира точно какво се е случило."
Това ще стане с изстрелването на малки спътници - кубчета със страна от десет сантиметра. Те ще се доближат максимално до повърхността на ударения астероид. Самият астероид не е опасен за Земята. Освен сътрудничеството с НАСА, проектът е тест и за европейските компании. Космическият апарат „Хера“ ще е продукт на воден от Германия консорциум от няколко европейски държави. Стойността на договора е 129 милиона евро. Договорът е сключен на фона на трудностите, които коронавирусът постави пред Европейската космическа агенция. Заради карантината, за ноември беше забавено изстрелването на сателита Sentinel 6. Който е част от програмата Коперник за наблюдение на земната атмосфера и климатичните промени. По време на пандемията беше започната инициативата RACE, която трябва да използва данните от сателитите, за се следи възстановяването след карантината. Пиер Делсо, койо е заместник-генерален директор на дирекция  в ЕК и отговаря за отбранителна промишленост и Космоса обяснява:
"Вярваме, че Космосът е фундаментален инструмент за нашата икономика. И това, което искаме да направим е, да доведем Космоса на Земята. Да сме сигурни, че инвестирането в Космоса всъщност носи полза и тук, на Земята. Вижте какво правят Китай, Съединените щати дори и с частни инвестиции в Космоса. Защото виждат, че бъдещето се случва сега. Изводите от коронакризата са, че Европа трябва да бъде устойчива. Затова и трябва да има самостоятелност в този сектор. Тъй като той ще играе изключително важна роля."
Наскоро и еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон написа в Туитър, че изстрелването на SpaceX от САЩ е напомняне на европейците, че „независимият достъп“ до космоса е „решаващ“. Посочва и че Европа трябва да бъде готова да бъде водеща в Космоса и да отдели „необходимите средства“ за това. Очаква се Европейската комисия да задели 500 милиона евро за програмата за навременно и точно предоставяне на информация за опасностите в орбита около Земята (situational awareness projects). Наблюдение на опасни за планетата астероиди и изчистване на милиони парчета отломки, плаващи в Космоса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!