Цветелина Пенкова: България закъснява с изготвянето на национален план за усвояване на средствата от ЕС


Очаква се през тази седмица да започнат обществените консултации по Националния план за възстановяване и устойчивост, за достъп до предвидените за страната ни средства от ЕС, за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19. Според вицепремиера Томислав Дончев страната ни ще бъде готова с плана до края на годината.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова е на мнение, че страната ни закъснява с изготвянето на националния план. Крайният срок за представянето на тези планове е през април 2021 година, но Пенкова е категорична, че забавянето на страната ни ще забави и процеса на усвояване на европейските средства. Според нея моментът е ключов, а целта трябва да е тези средства да достигнат по-бързо до хората, до бизнеса, до всички държавни институции, които имат нужда от тях.

Цветелина Пенкова отбеляза, че вече има няколко държави, които са индикирали, че са готови, но сред тях не е България.

Тя уточни, че в зависимост от това до каква степен плановете отговарят на приоритетите на Съюза и до каква степен наистина са адекватно приложими във всяка една от държавите от ЕС, ще бъдат отпускани допълнителните средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!