Рекорден брой български проекти, одобрени по европейската екологична програма LIFE

Снимка: europa.eu

Европейската комисия предоставя над 280 милиона евро за проекти, насочени към околната среда, природата и действията в областта на климата. Те са по програма LIFE на ЕС и ще допринесат за постигане на целите на Европейския зелен пакт като подкрепят стратегията на ЕС за биологично разнообразие и плана за действие на ЕС за кръгова икономика. Много от проектите ще се изпълняват с участието на няколко държави членки. Приблизително 220 млн. евро са отпуснати за широк набор от проекти в областта на околната среда и ресурсната ефективност, природата и биологичното разнообразие и управлението и информацията, свързани с околната среда; над 60 млн. евро са заделени за финансиране на проекти, насочени към адаптиране към изменението на климата, смекчаване на последиците от него и управление и информация.

Седем са българските проекти в различни сфери, одобрени по програмата LIFE на обща стойност 14 милиона евро, а европейското съфинансиране е между 8 и 9 милиона евро, тъй като по тази природоопазваща програма финансирането е от 50 до 75 процента.

Стоян Йотов, експерт от външния мониторинг за България на програма LIFE, разказва за одобрените български проекти:

Един от проектите осъществява рециклиране на ски обувки по иновативна българска технология, ски обувките представляват много голям пластмасов отпадък в цял свят.

Два проекта са насочени към горските ресурси на България - голям проблем за България заради горските пожари, ерозията и обезлесяването.

Друг проект ще продължи възстановяването на изчезналия вид белошипа ветрушка, вид сокол, който е бил изтребен заради отравяне, но е изключително важен за земеделските стопани, защото се храни с насекоми-вредители.

Имаме проект за възстановяване местообитанията на водоплаващите птици в района около Поморийското езеро, по данни на BirdLife International 91 вида птици там са от европейско природозащитно значение.

Проект за зелена инфраструктура в района на Варненското и Белославското езеро превръща утайките, изкопани от дъното на езерата, в изкуствени острови, на които гнездят защитени птици.

Седмият проект е за повишаване на информираността на българските граждани за опазването на околната среда и спазването на българското и европейското право за борба с престъпленията срещу дивата природа.“

Всички проекти са кандидатствали  за финансиране по екологичната програма LIFE през 2019 г., а са одобрени между септември и началото на ноември през 2020 г. и вече започват изпълнението си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!