Евродепутатите ще настояват за "право на откъсване от работа" без последствия в целия ЕС


Наситена със социални теми е пленарната сесия на Европейския парламент през тази седмица. Ще бъдат разгледани и гласувани няколко важни доклада, един от които е регулиране на правото на откъсване на работещите от работната среда, по-известно като правото на изключване. През декември месец, по инициатива на Парламента, Комисията по заетост и социални въпроси гласувала такъв доклад, има и предложение с Директива, която Европейската комисия да приеме. Важно е в един задълбочен дебат между институциите в Брюксел и основно с работещите и гражданите, да се стигне до балансиран начин на регулиране на тази работа, посочи евродепутатът Атидже Алиева Вели /Обнови Европа/, член на Комисията по заетост и социални въпроси:

 "Това е следствие на дигитализацията, цифровизацията и още по-ускорения модел на онлайн работа, във връзка с ковид-пандемията. За България данните показват, че ако преди пандемията дистанционната работа е достигала едва 5 %, след месеците, през които бяхме затворени, 30 % от работещите работят дистанционно. Много е важно в такъв момент да се осигури минимално ниво на защита на работниците в новата цифрова работна среда."


Част от държавите членки вече са въвели регулаторни механизми на национално ниво. България не е сред тях:

"Регулацията в държавите членки като Франция и северните държави, които го направиха, се случва чрез колективното трудово договаряне, което, за съжаление, в България е все още слабо застъпено. Ние сме една от държавите-членки с най-ниско колективно трудово договаряне."
Комисията по заетост и социални въпроси на европейския парламент изготви  доклад с препоръки към Европейската комисия относно правото на откъсване от работната среда. В доклада се подчертава, че напредъкът по отношение на новите технологични възможности играе решаваща роля за оформянето на работното място на бъдещето и за оценката на ефективността на работата, и той не следва да води до дехуманизирано използване на цифровите инструменти, нито да поражда опасения относно неприкосновеността на личния живот, наблюдението и мониторинга на работниците. Отчита се фактът, че зачитането на работното време и неговата предвидимост се разглеждат като съществен фактор за гарантиране на здравето и безопасността на работниците и на техните семейства в Съюза, както и това, че работодателите не следва да изискват от работниците да бъдат пряко или непряко на разположение извън работното си време, а служителите следва да се въздържат да търсят по работа своите колеги извън договореното работно време. 

Често работата онлайн размива границите между работно време и лично време, затова не е лесно да се установи баланс, посочи Атидже Вели:

 "Това, което се предвижда в предложението на парламента е да има санкции- за работещите и служителите, които злоупотребяват с правото си на изключване, от друга страна да се предвидят санкции за работодателите, които отнемат това право на работниците си. Не лесно, но все по-често виждаме последствията от липсата на такова право на изключване- човек много често се изкушава, чувайки си телефона, да погледне поредния мейл, независимо, че е посред нощ, и да тръгне да отговаря. Трябва освен всеки един да намери съответния баланс, да има и гарантирани минимални права."

Парламентът призовава държавите членки да гарантират, че работниците, които се позовават на правото си на откъсване от работната среда, са защитени от преследване и от други неблагоприятни последици, както и че са въведени механизми за разглеждане на жалби или нарушения на правото на откъсване от работната среда.

Правото на откъсване от работната среда понастоящем не е официално заложено в правото на ЕС, затова и  Парламентът ще поиска от Комисията да представи правен акт по въпроса. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!