ЕП се обяви за по-достъпни жилища в ЕС

Снимка: архив

Подходящи жилища, които да включват висококачествена питейна вода и канализация, призив за общоевропейска цел за слагане на край на бездомността до 2030 г., разходите за жилище да бъдат достъпни по закон. За това призовават евродепутатите в приета наскоро резолюция. Тя беше одобрена с 352 гласа "За", 179 бяха "Против", а 152-ма се въздържаха.
 
Какво трябва да се направи, за да се постигне тази цел? На равнище ЕС да бъдат въведени минимални задължителни изисквания за здравословни домове, които включват качество на въздуха в затворени помещения и са в съответствие с насоките на Световната здравна организация, подчертават евродепутатите. 

В много държави от ЕС процентът на бездомността се е увеличил през последното десетилетие вследствие на нарастващите жилищни разходи и съкращаването на социални програми и обезщетения. В резолюцията се повтаря предишният призив на Парламента за общоевропейска цел за слагане на край на бездомността до 2030 г.

По време на дебата докладчикът Ким Ван Спарентак от Зелените подчерта, че европейските правила често по-успешно защитават печалбите, генерирани от жилищния пазар, отколкото хората, които се нуждаят от покрив над главата си: Тъжната реалност е, че все още над 700 хиляди души спят на улицата всяка нощ в Европа. През последното десетилетия този брой продължава да нараства всяка година. Трябва да си сътрудничим заедно за справяне с този проблем. Можем да увеличим инвестициите в жилища на достъпни цени. 

Европейският комисар за работните места и социалните права Никола ШмитИма широк консенсус за правото на жилище. То не е просто икономически сектор или обект на спекулации. То е право, което трябва да се реализира и да бъде гарантирано за всички. Вярвам, че навсякъде, във всички държави-членки, трябва да се положат усилия за осигуряване на повече достъпност за жилище.
 
Евродепутатите също така призовават държавите членки и регионалните и местните органи да въведат правни разпоредби за защита на правата на наемателите и обитателите на собствени жилища. Жилищата се считат за достъпни, ако оставащият бюджет на обитателя е достатъчен поне за покриване на други съществени разходи. Въпреки че този праг понастоящем е определен на 40 %, повече от една четвърт от европейските наематели в търговски жилища изразходват по-висок процент от доходите си за покриване на наем, като средните цени на наеми продължават да растат.

Ахнес Юнхериъс от Прогресвния алианс на социалистите и демократите: Трябва да имаме повече инвестиции в социални квартири под наем. Това трябва да се направи във всички нови сгради в Холандия и в цяла Европа. То е за онези млади хора, семейства, а също и възрастни хора, които искат подходящо настаняване, което те да нарекат „Дом“.

В заключение, евродепутатите посочват, че експанзивният растеж на краткосрочното ваканционно отдаване под наем води до премахване на жилища от пазара и покачване на цените, което може да затрудни значително живота в градските и туристическите центрове.

Според проучване на Eurofound, неподходящите жилища струват на икономиките на ЕС 195 милиарда евро годишно. За все по-голям брой хора, живеещи в ЕС, е трудно да си позволят жилище и те харчат непропорционално големи суми за жилищно настаняване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!