Ще започнат ли скоро преговори за членство в ЕС - Република Северна Македония и Албания

евранет плюс Западни Балкани

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е и остава приоритет за Европейския съюз и работата в посока приобщаване към общността на държавите от регионa ще продължи.

„Външните министри подчертаха решимостта си да се ангажират с приближаването на Западните Балкани до европейското им бъдеще, отбеляза в един от коментарите си по темата Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Подобни уверения се чуха отново през последните дни, които бяха и са наситени с политическа и дипломатическа активност, насочена не само към европерспективата на Западните Балкани като цяло, но и към тази на Република Северна Македония и Албания - две от държавите от региона , които очакват зелена светлина за започване на преговори за бъдещото си членство в съюза:

„Албания и Северна Македония очакват първите междуправителствени конференции за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз“,  отбеляза още Жозеп Борел, а говорител на Европейската комисия допълни, че Скопие и Тирана изпълняват условията и би трябвало конференциите за тях да се организират възможно най-бързо.

Но, дали това ще стане, ще зависи от решаването на спорните въпроси между България и Република Северна Македония. София даде да се разбере, че промяна в позицията и по темата няма и  декларира за пореден път готовност за открит и пълноценен диалог със Скопие.

„България е най-силният подръжник на европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания. Знаете, че те са свързани в този път. България е най-големият приятел на Република Северна Македония и никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. В същото време пътят за нейното постигане минава най - вече през София,  отбеляза президентът Румен Радев:

И изтъкна, че напоследък има засилена активност по темата за бъдещото еврочленство на Северна Македония и Албания:

„Интересът не е само сега. От известно време получавам покани за разговори с европейски лидери, с еврокомисари, с лидери на Европейския съюз. Темата е много чувствителна, очакванията са големи - няма да крия. Очакванията са съсредоточени върху България.

За важната роля на страната ни по отношение на европейската перспектива на Северна Македония говори и европейският комисар по въпросите на разширяването Оливер Вархей.

„България е водещата държава членка, що се отнася до разработването на нашата политика за Западните Балкани. България е страна от региона, така че винаги си струва да дойдем в София, за да проучим и да видим как можем да продължим напред. Тук сме заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки, отбеляза Оливер Вархей.

А, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви при посещението си в Брюксел, че е готов във всеки момент за обсъждане на двустранни разговори с България, без обаче това да влияе на влизането на страната му в Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!