Възможна ли е дългосрочна визия за селските райони в ЕС


Новата Европейска комисия пое ангажимента да изготви дългосрочна визия за развитие на селските райони на Европа и публикува пътна карта за тяхното бъдеще с хоризонт до 2040 година. Селските региони не само осигуряват храна, условия за почивка, и съхраняване на традициите, но и живот, който все повече ни убягва в съвременното общество. Те не трябва да са просто придатък към големите градове, а имат нужда от собствена инфраструктура и развитие. Тези призизи отправи  в Европейския парламент евродепутата от Европейската народна партия Норберт Линц - председател на комисията по земеделие.

"Селските райони са сърцето на Европа и представят европейското многообразие. Те трябва да се развиват, особено на фона на социалните и икономическите предизивикателства и на фона на климатичните промени. Остават наболелите въпроси за демографията, транспортните връзки, образованието, здравеопазването, социалното обслужване, дигитализацията и сближаването между регионите. Убеден съм, че селските райони ще бъдат първите в Европейския съюз, които ще постигнат климатична неутралност, дори  могат чрез залесяване да намалят емисиите на парникови газове и да помогнат за овладяване на промените в климата."

Евродепутатът Норберт Линц  обърна внимание на важните въпроси - по какъв начин Еврокомисията ще осигури съгласуваност между общата селскостопанска политика и другите политики, включени в разработването на дългосрочната визия за селските райони? Как ще се гарантира максималното участие на  местните органи в селските райони в разработването и изпълнението на дългосрочните планове, които да съживят селските райони?

Според еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски в Европа нараства усещането, че ролята и значението на селските райони се подценяват. Пред Европейския парламент той оповести  данни от проведена от Европейската комисия анкета, която показва, че 56 на сто от анкетираните в отдалечените селски райони се чувстват изоставени от обществото:

"Трябва да се обърне внимание на всичко това, имайки предвид целите, които сме си поставили за развитие на тези региони. Европейският съюз трябва да е още по-близо до гражданите в селата. Това е част от дългосрочната визия, която разработваме. Необходимо е да се осигури съгласуваност между общата селкостопанска политика и другите политики, които участват в разработването на нашата дългосрочна визия за селските райони."

Европейската комисия вече изиска от държавите-членки на ЕС да използват едновременно публични и частни ресурси и инициативи, като използват средства от общата селскостопанска политика. Бяха предоставени и насоки, които да подпомогнат европейските страни при изготвянето на националните им планове за възстановяване и устойчивост, посочва еврокомисарят Януш Войчеховски:

"В нашите насоки ние казваме, че държавите членки трябва да посочат как техните планове ще допренесат за преодоляване на разликите между регионите. По-конкретно заявихме, че инвестирането в селските райони чрез дългосрочна визия ще стимулира спешно необходимия икономически растеж в тези райони. Важно е да се подчертае още веднъж, че общата селскостопанска политика сама по себе си не може да се справи с предизвикателствата, пред които са изправени селата, а дългосрочната визия надхвърля земеделието. Европейската комисия обсъжда как да се подобри взаимното допълване между еврофондовете, за да се отговори по-ефективно на специфичните и разнообразни нужди на селските райони."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!