Франс Тимерманс: Политиката за климата е и геополитика

Франс Тимерманс
Снимка: news.bnt.bg


Европейският съюз планира да наложи данък върху вноса на стомана, цимент и алуминий, произведени в страни с по-ниски екологични стандарти. Данъкът ще се основава на разходите за въглерод. Вносителите ще трябва да купуват специални сертификати на цена, свързана със системата за търговия на емисии на ЕС. Планираната мярка е част от по-широк пакет, който трябва да бъде представен на 14-ти юли, в опит да се приведе в съответствие икономиката на ЕС с по-строгите цели за намаляване на емисиите до 2030 г. Намерението е в контекста на целта на Евросъюза да стане световен лидер в борбата с климатичните промени.

„Политиката за климата не се изчерпва с намаляването на средногодишната температура на планетата и на вредните емисии. Политиката за климата е и политика по сигурността“, твърди Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Зеления пакт на ЕС. Според него НАТО и ЕС вече са осъзнали, че политиката за климата е и геополитика. Но за еврокомисаря за политиката за климата само да се говори не е достатъчно: "В прав текст твърдя, че ако сега не действаме решително, нашите деца и внуци ще водят войни за вода и храна! Положението наистина е сериозно. Климатичната криза е и геополитическа криза."

Пандемията сериозно отслаби европейската икономика. А в същото време затягането на екологичните правила ще засегне всички области от транспорт до производство на енергия и търговия. Основната цел на „Зелената сделка“ е Европа да стане първият в света климатично неутрален континент до средата на века. Франс Тимерманс признава, че ковид-19 ни изправи пред неочаквано предизвикателство, но въпреки това остава оптимист, че заложените климатични цели могат да бъдат изпълнени.
„Те са не само реалистични, а задължителни“, казва Тимерманс. Нещо повече - според него планът за възстановяване на Евросъюза е правилният инструмент за това: "Нямаме време за губене. Нашият възстановителен план е амбициозен, но постижим. Ако вложим правилно планираните средства - все пак говорим за 1 трилион и 800 милиарда евро за идните седем години - можем да променим нашата икономика и общество."

ЕС иска да постигне едновременно две цели: с новия данък върху вноса на стоки, произведени с високи разходи за въглерод да осигури равни условия за бизнеса си и да насърчи повече действия в областта на климата от страни извън блока. Но плановете на съюза вече предизвикаха дипломатическо безпокойство в страни като Украйна, Китай и Индия. Планираната такса идва само пет месеца преди ключовата среща на върха за климата, организирана от Великобритания, където изграждането на коалиция ще бъде от решаващо значение за продължаването на усилията на големите замърсители с въглерод за намаляване на емисиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!