Правилата за функционирането на Европейския социален фонд до 2027 г.

На 8 юни Европейския парламент одобри правилата за функционирането на Европейския социален фонд до 2027 г. Новата програма поставя акцент върху подпомагането на децата и на младите хора в борбата с бедността и безработицата в ЕС. Ето коментара на евродепутата Атидже Алиева-Вели:

„Какво представлява Европейския социален фонд? Това е основния инструмент за стимулиране на заетостта и социалното приобщаване в съюза. Разбира се, той има една единствена цел, икономическо, социално и териториално сближаване между държавите членки в ЕС. Целта е да се намалят различията между регионите. В момента след Ковид пандемията виждаме все по-задълбочаващи се различия, така че той е много важен инструмент на ЕС, който да допринесе за повишаване на жизнения стандарт. Фондът инвестира в работещи и безработни, млади и възрастни хора, така че те да могат да придобият умения.

Новият акцент на Европейския социален фонд плюс за следващите седем години ще бъде насочен и към подпомагане на децата, така че да нямаме деца живеещи в бедност и социално изключени деца.

Новото предложение на Европейския социален фонд плюс обединява няколко инициативи, които в изминалите години ги виждахме като отделни програми. Към него вече са включени инициативата за младежка заетост, фондът за европейска помощ за най-нуждаещите се и програмата за заетост и социални иновации. Считаме, че по този начин по-лесно ще има допълване между различните социални инструменти на ЕС и ще улесни хората, които имат нужда от тях.

В България средствата, които ще бъдат опуснати за развитие на човешките ресурси, ще бъдат близо 4 млрд.лева от общия бюджет на Европейския социален фонд плюс. За социално включване и равни възможности ще бъдат заделени над 1,4 млрд. лева. Това са индикативните бюджети на този етап, които България следва да защити в своите оперативни програми.

Освен да бъдат предоставени възможности, в условията на пандемия, е много важно хората, които имат нужда да придобият нови умения, да имат възможност да го направят, да бъдат правилно насочени, защото предстои огромна промяна. Тук визирам залиня преход, дигиталния преход, които ще изискват придобиването на нови умения и нови квалификации. От тази гледна точка, това е един изключително важен инструмент за България.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!